Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

А може би трябва да поговориш с някого

Снимка: Pixabay

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб.

Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не невротичните интелектуалци, травмираните красавици или мафиотските босове, които сме свикнали да гледаме във филмите. Готлиб прави и още една крачка напред и разкрива пред читателите своите проблеми и чувства, книгата носи подзаглавието "Терапевтът като пациент и скритото в нашия живот".
Психотерапията е професия, която смятаме, че познаваме от киното и попкултурата. Обикновено вниманието е съсредоточено вълху човека на психоаналитичната кушетка, а не върху терапевта - той според канона е зад кадър, нещо като екран, върху който пациентът проектира.

В "А може би трябва..." Лори Готлиб, подобно на актьор в театъра, "чупи четвъртата стена" и ни прави съпричастни на собствените си проблеми и драми. Това дава допълнително гориво на тази четивна и интригуваща книга и ни кара да си зададем отново въпроса, (който беше много актуален по време на локдауна): има ли койда помогне на помагащите?
В днешната култура на широко практикуван ексхибионизъм в социалните мрежи, книгата на Лори Готлиб съумява да бъде искрена и изповедна и да ни направи една идея по-емпатични и състрадателни.

Чуйте д-р Светлозар Василев, психоаналитик и научен редактор на "А може би трябва да поговориш с някого" на Лори Готлиб.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35