Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Бъдещето на изкуствения интелект и космоцентричната етика

Снимка: Rawpixel

Всекидневно четем новини и статии за различни аспекти от навлизането на изкуствения интелект във все повече сфери на живота. Футуролозите предричат, че истинската опасност за човечеството ще настъпи, когато се стигне до тъй нар. Общ изкуствен интелект - т.е. когато алгоритмите започнат сами да създават алгоритми и да общуват помежду си без човешко посредничество.

Другите две свързани области, които пораждат най-много тревоги и страхове, са свързани с възможността за генетично манипулиране, като и бъдещето на човечеството в космоса.

Всички тези теми налагат преформулирането на екзистенциалните въпроси в нов контекст и подчертават ролята на философията в търсенето на решения за бъдещето.

Част от търсенето на подобни решения е поредицата семинари "Етика и бъдеще" на секция "Етически изследвания" към Института по философия и социология към БАН.

Темата на четвъртия научен семинар от проекта е "Бъдещето на изкуствения интелект и космоцентричната етика", организиран от Института по философия и социология към БАН. Събитието е отворено за изследователи, практици и представители на различни заинтересовани страни, имащи отношение по темата. Семинарът ще се проведе на 3 май в зала № 2 в Ректората на СУ "Св. Климент Охридски". Основен лектор ще проф. ем. дфн Веселин Петров.

Проект "Етика и бъдеще" има за цел да разкрие значението, което етиката има при легитимирането на различните пътища към бъдещето на човечеството – т.нар. "политики за бъдеще". Проектът предвижда провеждането на поредица научни семинари с мултидисциплинарен характер и изразен етически фокус.

Чуйте повече за семинара от проф. д.н. Стоян Ставру, ръководител секция "Етически изследвания".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35

Прозорци към подземния свят в Нощта на учените

Преди 145 години, в годината на Освобождението – 1878, са открити първите пещерни животни в България, а около век по-късно вече са съобщени над 860 вида обитатели на българските пещери, което нарежда страната ни на едно от челните места в списъка на страните с най-богата и разнообразна подземна фауна в света. Има ли какво още да се открива или пещерната..

публикувано на 26.09.23 в 10:15