Лабиринти на познанието

Архив на предаването

"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева

Публикации

Метеорологичната станция AWG, работеща на Антарктика, захранвана с екологична батерия Oxymet.

Доброто познание е споделеното познание

"Науката е съвместно, отборно начинание", казва астрофизикът Карл Сейгън и мнозина негови колеги потвърждават, че доброто познание е споделеното познание. Пример за сътрудничество в науката е работата на д-р Илиян Попов и д-р Борис Широв от Института..

публикувано на 11.05.23 в 08:05

XIII Софийски фестивал на науката: къде се срещат науката и изкуствата

От 11 до 14 май 2023 г., София Тех парк ще бъде домакин на традиционния Софийски фестивал на науката, който и тази година предлага интересна програма, изпълнена с демонстрации, работилници, презентации, обогатени лекции и срещи с учени и творци...

публикувано на 07.05.23 в 09:25

Резултати от международната конференция "Чиста енергия за хората"

Шестото издание на международната онлайн конференция "Чиста енергия за хората" се проведе в края на април. Организациите "Природозащита от трето поколение" E3G и CEE Bankwatch Network , се присъединиха като партньори към основните организатори:..

публикувано на 04.05.23 в 17:08

Кожата – нашият термостат

Кожата е най-големият орган в организма. Тя предпазва физически костите, мускулите и вътрешните органи. Защитава организма от бактерии и микроби, позволявайки ни да усещаме и да реагираме на топлина, студ. С помощта на кръвта, тя регулира телесната..

публикувано на 27.04.23 в 14:10

Ще се превърнат ли в лукс творческите професии

До 7 години между 400 и 800 милиона души ще бъдат изцяло заменени в работата си от изкуствен интелект (ИИ) според изследване на консултантската компания McKinsey. ИИ е изключително ефективен в извършването на рутинни и повторителни операции, но..

публикувано на 26.04.23 в 14:54

Кръговото бъдеще все още е възможно

Климатична криза, екстремни метеорологични явления, застрашено биоразнообразие, увеличаващо се световното население, което потребява все повече и повече – стане въпрос за глобални предизвикателства, всички сме съгласни, че досегашният модел трябва да се..

публикувано на 23.04.23 в 09:15
проф. Нина Гочева

Знаем ли всичко за сърцето?

Човешкото тяло е обект на научен интерес и изследвания от хилядолетия и въпреки това все още някои негови аспекти остават пълна загадка. То е толкова познато и напълно непознато в едно и също време. До такава степен сме свикнали с телесната си обвивка, че..

публикувано на 19.04.23 в 13:05

Мартин Белов: Качественото образованието е предпоставка за смислена правна система

"Качеството на юридическото образование, макар да не е гаранция за висок морал, за липса на корупция или непотизъм, е фундаментална предпоставка за една смислена правна система в България – каза доц. д-р Мартин Белов, заместник декан на ЮФ на СУ "Св...

публикувано на 01.04.23 в 12:15

Добрия сън няма как да го изработим или купим

Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с хубав сън, но посрещаме предизвикателствата на деня значително по-добре, ако сме се наспали хубаво. Подобно на затлъстяването, недоспиването не е заболяване, то повлиява негативно,..

публикувано на 26.03.23 в 09:05

Часът на Земята тази година застава зад местообитанията

За 16 поредна година се отбелязва глобалната инициатива, посветена на опазването на планетата ни. Милиони хора угасват светлините вкъщи, а знакови обществени сгради по света биват затъмнени частично или напълно. Това става всяка последна събота на месец..

публикувано на 25.03.23 в 09:05