Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелено възстановяване и справедлив преход – как е в Швеция

Трилиони долари бяха дадени за съживяване на икономиките след Covid -19 и за зелено бъдеще, но дали тези разходи наистина работят за постигането на оптимистичните цели. Отговорност на медиите е да гарантират, че мерките за зелено възстановяване и справедлив преход са прозрачни и приобщаващи, както и че те са насочени към най-уязвимите в различните държави.

Международната организация на труда определя справедливия преход така:
"Екологизиране на икономиката по начин, възможно най-справедлив и приобщаващ за всички заинтересовани страни, създавайки възможности за достоен труд и като не изоставя никого."

Справедливият преход е отговорност не само на политиците, в него трябва активно да участват и местните власти, бизнес инвеститорите, както и всички служители и работници, заети в енергийните сектори. Всички професии в света трябва да станат зелени.
24 милиона нови работни позиции ще бъдат създадени до 2030 г. благодарение на Справедливия преход. Това предвижда Международната организация по труда.

В Стокхолм, Швеция се проведе международен семинар за журналисти на тема: "Екологично възстановяване и справедлив преход", организиран от "Мрежа за журналистика за Земята" (EJN) на Internews.

Ася Чанева (в средата)

В обучението участваха журналисти от: Аржентина, Еквадор, Йордания, Кения, Индонезия, Малайзия, Франция, Италия, Хърватия, Сърбия и България, избрани чрез оспорван конкурс. Целта на обучението беше те да подобрят разбирането си за зеленото възстановяване след пандемията и справедливия енергиен преход, да научат някои добри практики, както и да укрепят уменията си за медийно отразяване на тези теми.


Швеция е една от най-зелените страни в света. За съжаление, обаче, заради новото правителство, което се сформира след последните избори през септември миналата година, политическата ситуация е сменена. Управляващата коалиция не поставя като свой приоритет зелената кауза. Дори настоява за по-голям дял на атомната енергия в енергийния микс на страната. Тъжно е и, че най-младото поколения – учениците и тийнейджърите, вече не се вълнуват от това дали да рециклират боклуците. Това остава грижа на по-възрастните поколения в страната. Швеция е толкова добър пример за рециклиране на боклук, че Норвегия им изпраща част от своя боклук, за да бъде рециклиран тук, от друга страна пък само 13% от пластмасата, която Швеция рециклира, влиза обратно в производството на нова пластмаса.


На снимката: Всеки петък пред Парламента в Стокхолм са активистите от "Петъци за климат" (https://fridaysforfuture.org/). FridaysForFuture е международно младежко движение, започнало през август 2018 г. 15-годишната тогава Грета Тунберг и нейни съученици седнаха пред шведския парламент и всеки учебен ден в продължение на три седмици протестираха срещу липсата на действия по отношение на климатичната криза. Оттогава движението не спира протестите из целия свят. На 19 май Грета и младежите бяха пред Шведския парламент.

Технология, с която участниците в семинара бяхме запознати е така нареченото геоинженерство – улавянето на въглерод от въздуха. За съжаление то не може да се постигне 100%. Това, което правят в Стокхолм е да улавят 0.8 мегатона въглероден диоксид годишно. Там използват устойчива биомаса - остатъци от дърводобива, които остават след производството на мебели, хартия и други неща от дърво. Устойчивата биомаса се използва, за осигуряване на електричество, отопление и охлаждане на Стокхолм.

Аслак Палто

Журналистическият семинар включи работа с медийни обучители и тематични експерти на EJN, запознаване с устойчивите практики, а също и среща с Аслак Палтто, който е Саами (Сами е единственият народ, признат за коренно население в Европа). Той живее в една от най-северните части на Финландия, работи като журналист и отглежда северни елени.

Очаквайте в "Зелени минути" моите интервюта с: Аслак Палтто, Джеймс Фан – изпълнителен директор на https://earthjournalism.net/, Фермин Кууп – от Буенос Айрес, журналист в https://www.zmescience.com/ и https://dialogochino.net/en/ и други.



Тази публикация е осъществена с подкрепата на EJN на Internews.


Снимки: EJN,  Ася Чанева
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
доц. Светослав Георгиев

Доц. Светослав Георгиев: Животът ни като цивилизация зависи от геологията

Геологическият институт е създаден с указ от 11 февруари 1947 г., с който Българската академия на науките и изкуствата е преобразувана в Българска академия на науките. Той е един от първите институти, сформирани с помощта на материалната база и личния състав на Геологическия и Минерало-петрографския отдел на Природонаучния музей. Пръв научен..

публикувано на 19.04.24 в 10:00
Проф. Веселин Дафов

В търсене на идеите и хората, които променят света

Първи пилотен Национален фестивал "Идеите, които променят света" организира Националният университетски център за творчество и иновации (НУЦТИ) към Софийския университет. Поканени за участие са деца и ученици от предучилищна възраст до последния гимназиален клас. Своите идеи за решаване на реални проблеми или оригинален поглед върху най-важните..

публикувано на 19.04.24 в 09:35

Бившият премиер на Киргизстан Джоомарт Оторбаев: Ние сме в Топ 3 по бърз и евтин интернет

Запознах се с Джоомарт Оторбаев, бивш министър-председател на Киргизстан на завършилия неотдавна Глобал Баку форум в Азербайджан. Той е автор на идеята да се въведе постоянен контрол на цените на въглищата за населението, за да не се допусне манипулиране на пазарите. Женен е и има пет деца. Основател и издател на седмичника "The Times of Central Asia"...

публикувано на 18.04.24 в 16:20
д-р Джина Дундова-Панчева

Пролетно турне на д-р Джина Дундова-Панчева

На планетата живеят около 400 000 растения, но някои от тях са застрашени от изчезване и е необходимо да се научим да ги пазим, защото всичко на нашата Земя е взаимно свързано и всяко живо същество – потребно, сподели в предаването "Следобед за любопитните" д-р Джина Дундова-Панчева.  "Цветята имат различна продължителност на живот, някои живеят само..

публикувано на 18.04.24 в 15:41

О Бозе почившият патриарх Неофит

Преди отбелязването на 40-дни от кончината на патриарх Неофит Български и няколко дни след вандалското посегателство върху гроба му обръщаме внимание върху личността и делото на главата на БПЦ. Слушаме спомени от първа ръка на хора, познавали го добре. Отбелязваме високата музикална дарба   на патриарха и умението му да налага спокойствие в понякога..

публикувано на 18.04.24 в 10:25