Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Подземните герои, които правят живота на Земята възможен

Снимка: Rawpixel

Гъбите са ключът към разбирането на света в който живеем, но в много голяма степен живеят скрити от човешкото око и повече от 90% от видовото им разнообразие остава недокументирано. Това провокира както научния интерес, така и творческото въображение. Неслучайно гъбите играеха ключова роля в нашумелия сериал "Последните оцелели" - чийто сценаристи се опират на здравата научна фактология, която понякога изглежда по-причудлива и от най-развихреното въображение.

Гъбите на са растения и по своята същност се доближават повече до животните, защото не могат да фотосинтезират.

Между гъбите и растенията се осъществява така наречената микориза, която е вид мутуалистична симбиоза, създавайки толкова многопластова и взаимосвързана система, че понякога е известна с наименованието "Wood Wide Web" (подобно на www – World Wide Web/интернет).

Гъбите, тези "майстори" на рециклирането произвеждат хранителни вещества, които поддържат целия растителен свят, хранейки се от корените на растенията със захари и мазнини, а в замяна ги снабдяват с фосфор и азот.

В една екосистема почвата бързо щеше бъде измита от дъждовете, ако не беше гъстата мрежа от гъбна материя, която да я задържи на място.

Най-горният почвен слой съдържа три пъти повече въглерод от цялата атмосфера, което прави почвите основен уловител на въглерод, заедно с горите и океаните. Гъбите имат съществена роля в този процес.

Какво е значението на гъбите за човека и как са променили климата на Земята, чуйте от разговора с Радина Калдамукова, магистър по геоекология и автор на "Климатека".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак...

публикувано на 21.09.23 в 10:35

За положителната сила на отрицателната частица "не"

Колко хубава дума е "независимост", назоваваща едно така желано и така рядко постигано състояние. А даваме ли си сметка, че голямата магия на думата, а оттам и на състоянието, се крие в най-малката ѝ съставна част – отрицателната частица "не", показваща, че бремето на зависимостта е отречено и отхвърлено.   Обикновено никой не обича да чува "не" – то..

публикувано на 20.09.23 в 15:35

Имат ли алтернатива санкциите, за да цари ред и спокойствие в клас

Освен че показват силно разминаване със съвременната педагогическа мисъл и практики, периодично отправяните призиви за въвеждане на строги санкции за "ученици агресори и родители без родителско призвание" от страна на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" може да дадат повод и за по-сериозно обсъждане на проблема с насилието в училище...

публикувано на 18.09.23 в 12:20

С посланика ни в Алжир до родния град на Камю и Ив Сен Лоран

Нейно превъзходителство Марияна Бояджиева е извънреден и пълномощен посланик на България в Алжир. Тя е дипломат от кариерата с опит в мисиите ни в Италия и Франция. Макар да е сравнително отскоро в столицата Алжир, Марияна отлично знае, че страната е сред световните лидери по залежи и износ на природен газ и нефт, ключов енергиен доставчик за ЕС...

публикувано на 17.09.23 в 10:35

110 години след разорението на тракийските българи

"Разорението на тракийските българи" е забележителен труд на професор Любомир Милетич, в който ученият добросъвестно документира трагичните обстоятелства около прогонванията с елемент на геноцид на нашите сънародници от одринска и беломорска Тракия през 1913 г. след Междусъюзническата война. В понятието "разорение", наложено от Любомир Милетич в..

публикувано на 14.09.23 в 11:50