Премълчаната история (1001 защо – Ефир знание)

Румен Леонидов, Росица Панайотова и Митко Новков (отляво надясно)сряда, от 15.10 часа до 16.30 часа

Едно предаване за клишетата, предразсъдъците и преднамереното фалшифициране на факти от миналото, съпътствали през вековете изстраданата историческа истина. Среща в ефира с нашата суета и комплекси, със страховете, болезнените амбиции и субективните пристрастия на политици, така и не успели да се превърнат в държавници и на културтрегери, оставили толкова бели петна или черни страници във времето. Не на последно място – с поуките, уроците и надеждите, които паметливата муза на историята Клио за разлика от нас, хората, не обича да премълчава. Може би защото самата история се повтаря. Мото на водещия Румен Леонидов: Историята като литература, литературата – като история.

Екип на предаването: Румен Леонидов, Митко Новков, Росица Панайотова, Венета Гаврилова

Публикации

Богомилската ерес – актуална до днес

В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т...

публикувано на 30.11.23 в 08:20
Флейтистът горе, вторият отдясно, е Добри Войников. Оркестърът е създаден от Михай Шафран.

Праворазбраният цивилизатор

Само за 45 години живот Добри Войников прави много за театъра, музиката, църковната еманципация и еманципацията на българките, за историята, журналистиката, националното ни дело. На 22 ноември 1833 г. (по стар стил) се ражда човекът, чиято сатира..

публикувано на 22.11.23 в 17:55

И с кесия се буди народ

Дарителството, спомоществувателството, филантропията – от себапа да направиш чешма през усилието да вдигнеш школо, та до размаха да построиш университет. Не само с меч и слово се постига свобода и изгражда нация – в Дена на будителите говорим за..

публикувано на 01.11.23 в 18:30

Как Видинската синагога и Жюл Паскин стават символ на града

Историята и на синагогата, и на Юлиус Мордехай Пинхас , по късно прочул се като Жул Паскин , са забележителни. Сградата  беше жалка картинка цели десетилетия, а художникът, завършил пътя си трагично, също имаше в българската памет  интересна съдба..

публикувано на 26.10.23 в 08:30

Премълчаната история на българската критика

Колцина знаят, че заради Нешо Бончев – първия български критик, Григор Пърличев отказва да продължи превода си на "Илиада", изгаря ръкописа и написва "убит от българин", оттегляйки с е в Охрид и определил се като македонец? А разгромяващата статия на..

публикувано на 11.10.23 в 18:33

Широк поглед върху Балканската война

Войната, започнала през тези дни преди 111 години, е добре изследвана и документирана. Кое обуславя обаче огромния ентусиазъм в началото на войната и трескавата дипломация край това съдбовно събитие, предшествало и Втората балканска война за нас, а – за..

публикувано на 05.10.23 в 08:57
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са..

публикувано на 21.09.23 в 10:35

110 години след разорението на тракийските българи

"Разорението на тракийските българи" е забележителен труд на професор Любомир Милетич, в който ученият добросъвестно документира трагичните обстоятелства около прогонванията с елемент на геноцид на нашите сънародници от одринска и беломорска Тракия през..

публикувано на 14.09.23 в 11:50

Героите на Илинденско-Преображенската епопея

120 години след Илинденско-Преображенската епопея имената на мнозина герои продължават да бъдат премълчавани в днешността, други – забравени от обществото ни, а трети – просто подценени от изследователите. Но имената и делата на тези наши деди..

публикувано на 17.08.23 в 08:45