Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Проф. Снежина Василева

Кожата – нашият термостат

Кожата е най-големият орган в организма. Тя предпазва физически костите, мускулите и вътрешните органи. Защитава организма от бактерии и микроби, позволявайки ни да усещаме и да реагираме на топлина, студ. С помощта на кръвта, тя регулира телесната температура.

Близо 85% от хората някога в живота си са имали акне. То обикновено започва с настъпването на пубертета, но се среща и при възрастни, бременни и дори при бебетата. Външният вид и текстура на кожата подсказват за цялостното ви здраве. 

За малко известни факти, свързани с нашия термостат кожата, за често срещаните заболявания и възможни техни лечения, както и професионални съвети за поддържане на нормалното състояние на нашата кожа – е разговорът в рубриката "Анатомичен атлас" в поредица предавания "Лабиринти на познанието" с проф. Снежина Василева – дерматолог и венеролог с дългогодишен преподавателски и професионален опит. 

Проф. Снежина Василева е професор към Университетската катедра по дерматология и венерология на Медицинския университет - София и член на българското и европейски дерматологични дружества. Тя е автор на много статии и трудове по дерматология у нас и в чужбина. 

До каква степен околната среда, слънце и въздух влияят на нашата кожа и има ли хора без пръстови отпечатъци, можете да научите от разговора на Ани Костова с проф. Снежина Василева.

Снимка – БНР

По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Google навърши 25 години

Днес Google отбелязва своята 25-годишнина. През годините датата на този специален ден е претърпявала изменения, но от 2012 година насам тя е фиксирана на 27 септември. Първоначално наречен "БекРъб" (BackRub), стартъпът се разраства до една от най-скъпите и влиятелни компании в света – "Гугъл". Създателите на Google са двама студенти на..

публикувано на 27.09.23 в 09:12
Красимир Кирилов, Иван Милушев и Елизабет Младенова (от ляво надясно)

Даскал и ловджия се раждаш, а не ставаш

Това твърдят домакините ни от СЛРД "Елен" в Кюстендил. И не можем да не им вярваме, защото са една от най-древните ловни организации и най-голямото по численост сдружение в страната. За тяхната 130-а годишнина предаваме от красивия им Дом на ловеца и риболовеца. Председателят на Сдружението Иван Милушев за изненада на всички започва не с историята на..

публикувано на 26.09.23 в 18:00

По пътя на биоземеделието

Градините с биологично отглеждани зеленчуци на Стоян Симеонов и семейството му се намират в землището на село Лесново, община Елин Пелин. Тези градини лежат на мястото на старото корито на река Лесновска и плодородни е най-важната им характеристика. Стоян и семейството му започват с малки дворни градини, за да стигнат до около 100 декара земя, на която..

публикувано на 26.09.23 в 17:00
Българско неделно училище

Българското неделно училище в Истанбул се нуждае от учебна литература

Василена Ташкова е съвременен будител, който работи за просвещението и националното самосъзнание българските деца и младежи в най-големия турски град Истанбул. Кампанията "Чета на български в Истанбул " е в помощ на учебната дейност в  Българското неделно училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Истанбул, като се създаде ученическа..

публикувано на 26.09.23 в 15:05
Снимката е илюстративна

Доколко реформирано или деформирано е училищното образование?

Училищното образование е една от най-реформираните системи, но дали не се оказва, че е от най-деформираните? Дали обвързването на финансирането на училищата с постиженията на учениците, или изграждането на по-тясна връзка между образованието и пазара на труда, както и включването на родителите и семействата в процеса на обучение, са адекватни и..

публикувано на 26.09.23 в 12:25