Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Владимир Божилов и Димитър Узунов ще представят нова версия на обогатената лекция-спектакъл „Дългият път към звездите“.

Среща с бъдещето ви очаква в Театър на чудесата

"Човечеството е първата стъпка, но не и последната крачка", убедено казват транс-оптимистите, т.е. хората, вярващи, че човекът е система, която може безкрайно да се усъвършенства с помощта на изкуствения интелект. Науката за данните вече променя света,..

публикувано на 26.10.22 в 08:50
Доц. д-р Владимир Божилов

Загадките на Вселената и методът "Вярвай, но проверявай"

Ако трябва да опишем кратко книгата "Непознатата Вселена: В търсене на отговори на най-големите космически загадки" на д-р Владимир Божилов, можем да заемем заглавието "Астрофизика за заети хора" на неговия колега Нийл Деграс Тайсън. Сами ли сме във..

публикувано на 25.10.22 в 11:55
Йосиф Хамед с прототипа на

"Фунгита", една "джобна" ферма за гъби

Знаете ли, че 95% от печурките на българския пазар, са внос от Полша. Голяма част от храната, която консумираме, пътува хиляди километри, за да се озове в чинията ни, натоварвайки се с транспортни разходи и грешни емисии въглероден диоксид...

публикувано на 16.10.22 в 09:45
Зостера нолти

Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна – четвърта част

В четири издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване: "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна ". То е дело на Ася Чанева. Ася Чанева е автор и водещ на..

публикувано на 15.10.22 в 09:05

(Не?) Победими пандемии. Кои пандемии? И защо (не?) победими?

За да разберем кои са тези не/победими пандемии е достатъчно да се върнем малко назад, по време на локдауните, когато като че ли човечеството се обедини около идеята, че едно общество е толкова по-здраво, колкото по-здрави са отделните му членове – всеки..

публикувано на 14.10.22 в 08:40

Как проф. Паабо извлече ДНК от неандерталец и Денисов човек

Всички сме отраснали с изображението на еволюцията от човекоподобна маймуна до човек, изправен и с копие или оръдие на труда в ръка. Минава време, преди да осъзнаем, че Хомо Сапиенс далеч не е бил единственият представител на хоминидите, населявали..

публикувано на 10.10.22 в 16:34
саликорния (солянка)

Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна – част 3

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване "Възстановяването на крайбрежни екосистеми – мисия възможна". Проучването е дело на Ася Чанева. Ася..

публикувано на 08.10.22 в 09:35

XII издание на Софийския фестивал на науката

Седмицата, в която бяха раздадени Нобеловите награди, приключва със Софийския фестивал на науката. Той ще се проведе на 8 и 9 октомври (събота и неделя) в София тех парк. Новост от тази година е, че Фестивалът на науката отива на училище –..

публикувано на 07.10.22 в 08:25
Точката за наблюдение на птици

Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна – част 2

В няколко издания на рубриката "Зелени минути" на предаването "Лабиринти на познанието" ви представяме журналистическото проучване "Възстановяването на крайбрежни екосистеми - мисия възможна". Проучването е дело на Ася Чанева. Ася Чанева е..

публикувано на 01.10.22 в 08:45

Нощта на учените – и проекта К-ТРИО

Утрешните космически инженери, микробиолози, откривателите на нови енергийни източници или на начини за събиране на космически боклук – всички те, днес на 4, 6 или 10 години. Науката на утрешния ден има да решава предизвикателства като климатичната криза..

публикувано на 30.09.22 в 08:45