Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Прекрасният нов Artificial свят

Мнозина поне веднъж дневно попадат на преведен от машинно преведен текст в интернет. Съвсем скоро обаче, ще попадаме на статии, текстове, есета и поеми, писани от изкуствен интелект и дори няма да подозираме, че авторът им не е човек.
Chat GPT – приложението на Open AI на "Майкрософт" събра 100 милиона последователи в първите два месеца от старта си. Chat GPT може да разговаря, да води записки, да отговаря на въпроси и да пише.
Наскоро пък "Гугъл" пък изгуби 100 милиарда долара от пазарната си капитализация в опит да настигне конкурента Open AI в лансирането на сходен продукт.
Ако трябва да изпратите поздравителни картички на колегите си, Chat GPT спокойно може да се справи със задачата и да отправи на всеки лично и сърдечно послание. Ако пък ви трябва изображение за съответната картичка, вече не е нужно да наемате художник. Програми като Midjourny или DALL_E за секунди ще ви предложат десетки варианти, от които да си изберете.


Има ли размах Изкуственият интелект (ИИ) в това да подмени човека в изпълнението на задачи, които малко или повече приемаме за творчески?

"По-скоро не, смята Константин Василев, програмист, който се занимава с мобилни апликации и игри. С размах машината е заменила човека, когато са били измислени механичният стан, комбайнът и пералната машина. Скоростта е факт. ИИ се развива експоненциално.

Никой няма да остане без работа. Това са инструменти, просто художниците ще станат по-продуктивни. Като кажем художник и имаме известна романтична представа за творец. Но има един куп хора, заети да създават визуално съдържание на почти промишлен принцип.

Как действа ИИ при създаването на изображения?

Извлича смисъл от шум. Като под шум си представете картината на телевизора, когато няма програма. За секунди той преглежда милиони и милиарди изображения, които никой човек не може да възпроизведе, или поне ще му отнеме едно 3000 години да прави само това. С голяма бързина ИИ натрупва образ и детайл спрямо зададената задача и е много добър в рекомбинирането на видяното. (Оттам и изображенията на Дисни принцесите като старици или на Мона Лиза като футболна звезда, които вероятно виждате в нюзфийда си напоследък.)

Колкото до Chat GPT той действа подобно на автокоректа на Вайбър, който се стреми да отгатне коя ще е следващата ви дума в едно съобщение и опитва да я предложи на базата на вече написаното.

Тук обаче говорим за огромен мащаб – както и при картинките – Chat GPT е изчел може би всичко написано в интернет. Всяко, дори еднократното обучение на GPT (езиковия модел, математически модел на човешкия език) отнема около половин милион долара в компютри, ток и мрежа на създателите си.

Chat GPT се справя много добре при писане на поезия, есета, съчинения. Няма учител, който да пише по-малко от 5.50 на есе, създадено от GPT.

Много е добър в писането на стандартни текстове – може да създава типови договори, да изготви резюме на доклад или програма на събитие. Със същия успех може да създаде напълно фалшива новина, при това натискайки правилните емоции на правилните места.

Куца му фактологичността – няма концепция за истинност и му е по-лесно да напише хайку, отколкото рецепта за сладкиш с ябълки. Може да създаде убедително звучащи, но сбъркани като фактологичност текстове.

В момента ИИ се обучава от текстове, писани от хора, но след 2 години вероятно повечето текстове ще са писани от ИИ и понеже работи статистически, статистически се увеличава и вероятността грешката да се натрупа.


Има голяма истерия, че чат моделите ще заменят търсачката на Гугъл. Но Chat GPT няма да замени търсенето и не там е добър, но ако му дадете един договор и го помолите да ви го разтълкува на човешки език, ще се справи чудесно.

В момента Гугъл предлага няколко статии при дадено търсене, докато чат интерфейс ще дава само един отговор и това крие рискове."

Снимки: ФС на Midjourney Official
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20