Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Прекрасният нов Artificial свят

Мнозина поне веднъж дневно попадат на преведен от машинно преведен текст в интернет. Съвсем скоро обаче, ще попадаме на статии, текстове, есета и поеми, писани от изкуствен интелект и дори няма да подозираме, че авторът им не е човек.
Chat GPT – приложението на Open AI на "Майкрософт" събра 100 милиона последователи в първите два месеца от старта си. Chat GPT може да разговаря, да води записки, да отговаря на въпроси и да пише.
Наскоро пък "Гугъл" пък изгуби 100 милиарда долара от пазарната си капитализация в опит да настигне конкурента Open AI в лансирането на сходен продукт.
Ако трябва да изпратите поздравителни картички на колегите си, Chat GPT спокойно може да се справи със задачата и да отправи на всеки лично и сърдечно послание. Ако пък ви трябва изображение за съответната картичка, вече не е нужно да наемате художник. Програми като Midjourny или DALL_E за секунди ще ви предложат десетки варианти, от които да си изберете.


Има ли размах Изкуственият интелект (ИИ) в това да подмени човека в изпълнението на задачи, които малко или повече приемаме за творчески?

"По-скоро не, смята Константин Василев, програмист, който се занимава с мобилни апликации и игри. С размах машината е заменила човека, когато са били измислени механичният стан, комбайнът и пералната машина. Скоростта е факт. ИИ се развива експоненциално.

Никой няма да остане без работа. Това са инструменти, просто художниците ще станат по-продуктивни. Като кажем художник и имаме известна романтична представа за творец. Но има един куп хора, заети да създават визуално съдържание на почти промишлен принцип.

Как действа ИИ при създаването на изображения?

Извлича смисъл от шум. Като под шум си представете картината на телевизора, когато няма програма. За секунди той преглежда милиони и милиарди изображения, които никой човек не може да възпроизведе, или поне ще му отнеме едно 3000 години да прави само това. С голяма бързина ИИ натрупва образ и детайл спрямо зададената задача и е много добър в рекомбинирането на видяното. (Оттам и изображенията на Дисни принцесите като старици или на Мона Лиза като футболна звезда, които вероятно виждате в нюзфийда си напоследък.)

Колкото до Chat GPT той действа подобно на автокоректа на Вайбър, който се стреми да отгатне коя ще е следващата ви дума в едно съобщение и опитва да я предложи на базата на вече написаното.

Тук обаче говорим за огромен мащаб – както и при картинките – Chat GPT е изчел може би всичко написано в интернет. Всяко, дори еднократното обучение на GPT (езиковия модел, математически модел на човешкия език) отнема около половин милион долара в компютри, ток и мрежа на създателите си.

Chat GPT се справя много добре при писане на поезия, есета, съчинения. Няма учител, който да пише по-малко от 5.50 на есе, създадено от GPT.

Много е добър в писането на стандартни текстове – може да създава типови договори, да изготви резюме на доклад или програма на събитие. Със същия успех може да създаде напълно фалшива новина, при това натискайки правилните емоции на правилните места.

Куца му фактологичността – няма концепция за истинност и му е по-лесно да напише хайку, отколкото рецепта за сладкиш с ябълки. Може да създаде убедително звучащи, но сбъркани като фактологичност текстове.

В момента ИИ се обучава от текстове, писани от хора, но след 2 години вероятно повечето текстове ще са писани от ИИ и понеже работи статистически, статистически се увеличава и вероятността грешката да се натрупа.


Има голяма истерия, че чат моделите ще заменят търсачката на Гугъл. Но Chat GPT няма да замени търсенето и не там е добър, но ако му дадете един договор и го помолите да ви го разтълкува на човешки език, ще се справи чудесно.

В момента Гугъл предлага няколко статии при дадено търсене, докато чат интерфейс ще дава само един отговор и това крие рискове."

Снимки: ФС на Midjourney Official
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Арменско цивилно население ескортирано от османски войници към затвора в Мезире, април 1915

109 години от арменския геноцид

Днес светът отбелязва 109-ата годишнина от геноцида над арменците в Османската империя. На 24 април 1915 година в Цариград са арестувани, а малко след това и избити над 200 арменски интелектуалци. С това се слага началото на избиването и прогонването на 1 500 000 арменци. България е една от първите страни, които отварят границите си за бежанците. Сто..

публикувано на 24.04.24 в 07:55

Песах е!

Пролет е по нашите ширини и природата е луднала. Луднал е и светът – шарен, различен, но и еднакъв... Ние – хората, независимо от произхода си, го правим и шарен, и различен, и еднакъв. Защото всъщност не сме чак толкова различни. Доказателства – много. И едно от тях е, че дори и най-големите празници понякога съвпадат. Това се случва на всеки 33..

публикувано на 23.04.24 в 12:16

Еврика! Успешни българи: Мартин Ралчев

"Идеите са водещото и най-вече – това човек да работи онова, което иска. Човек, когато намери подходящата работа и подходящата професия, която го кара да бъде щастлив, той успява да бъде най-добрият", казва Мартин Ралчев. Той е млад учен, който в началото на тази година беше отличен с наградата "Млад изобретател" на фондация "Еврика". Мартин..

публикувано на 22.04.24 в 20:30

Бай Георги на 78 обикаля света

Георги Братов обикновено се представя като "бай Георги от Свищов", но в битието му на български пенсионер няма нищо обикновено. Той сърцато се втурва да помага, колчем чуе за бедствие някъде из родината, но не това го прави толкова тачен гост в "Покана за пътуване". Бай Георги е обиколил 60 държави, някои от които, като Нова Зеландия например, съвсем..

публикувано на 22.04.24 в 11:55

Мария Боянова: Великден е венецът на продължителната подготовка за празника

Ако сте изкушени от българската традиционна култура и желаете вашите деца и ученици, а и не само те, да научат повече за нея, докато се забавляват, заповядайте в Националния етнографски музей към БАН. Тук ще намерите отговор на въпроси за празниците и делниците, поминъка и занаятите, митологията, семейството и още много интересни неща. Заедно с..

публикувано на 21.04.24 в 12:00