Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Ваксинирай ме с безсмъртие

"Остаряването не е за глезльовци" гласи една прочута мисъл, приписвана на актрисата Бети Дейвис. Истината е, че живеем в изнежено общество, което всякак гледа да забави и отложи процесите на стареене. Но всъщност винаги е било така, митологии и древни..

публикувано на 20.06.22 в 14:15
Ивайло Попов

ГМО "под име чуждо и вънкашност нова"

Покрай новините от войната в Украйна, четем и слушаме за застрашените доставки на пшеница, слънчоглед и царевица и за заплахата от настъпване на глад в световен мащаб. Тези мрачни перспективи водят до усилване на натиска над Европейския съюз за..

публикувано на 18.06.22 в 08:15

Да поговорим за слона в стаята

Тридневният международен форум "Градски неравенства", организиран от Колектив за обществени интервенции, цели да обогати разбирането за градските проблеми на София. Участват международни и местни градски активисти, политици, архитекти, урбанисти,..

публикувано на 17.06.22 в 08:48

Лъчезар Томов: Пропуснатите ползи не се усещат, само загубите

Какво липсва на преподаването по математика в училище, което сякаш внушава, че тя служи единствено за взимане на изпити. Потърсихме мнението на Лъчезар Томов, в деня на изпита по математика на седмокласниците и седмица след ниските резултати на..

публикувано на 16.06.22 в 09:25

Кой може да каже кое е маловажно в науката?

Всички сме чували за Нобеловите награди, вероятно мнозина знаят, че има и анти-Нобелови или Шнобелови награди, както още се наричат. Първите анти-Нобелови награди са връчени през 1991 г. за "Опити, които не могат или по-добре да не бъдат повтаряни“...

публикувано на 10.06.22 в 08:35

Лятна школа по астрономия за ученици

Лятна школа по науките за Космоса и Земята за ученици организира катедра "Астрономия" към Физическия факултет на СУ "Св. Кл. Охридски". Тя е първа по рода си. Досега са правени различни програми за ученици, но за първи път се прави школа по..

публикувано на 09.06.22 в 13:16

Ивайло Стефанов: Без здрава местна общност промяна е невъзможна

Казват, че човек е толкова голям, колкото са големи мечтите му. А колко вярна е тази популярна фраза, можете да се убедите от разговора с Ивайло Стефанов от Училището за соларни специалисти, което се намира в село Прахали, Габровско. Училището запознава..

публикувано на 06.06.22 в 14:00

Спечелете два двойни билета за Форума на Рацио

Форумът Ratio се завръща на 11 юни в Sofia Tech Park и обещава цял ден невероятни научни факти и впечатляващи иновации, представени на човешки език. Ще се срещнете с различни примери за невероятна наука, да отскочите до повърхността на Марс и да чуете..

публикувано на 04.06.22 в 08:10

Стигмата над психичното здраве

По данни на СЗО 70% от отклоненията в здравето са психосоматични. Стресът провокира заболявания като хипертония, исхемична болест, язви, астма. Само че у нас като че ли стресът, пристъпите на тревожност, депресията – са състояния, присъщи на другите,..

публикувано на 03.06.22 в 13:15
Искрен Красимиров пред бюста на Христо Ботев в Българското национално радио

Истината за гибелта на Христо Ботев

"Смятам написването на тази книга за свой изпълнен  дълг към Отечеството и към паметта на Христо Ботев,  защото той самият беше написал: "Истината е свята,  свободата е мила!“. Истината и само истината ще ни  спаси“, пише Искрен Красимиров в..

публикувано на 02.06.22 в 08:15