Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Тутанкамон: Човекът зад маската

100 години след откриването на гробницата на момчето фараон загадките не спират

9
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Възкачил се на трона 9-годишен и царувал едва десетина годни, днес Тутанкамон е една от суперзвездите на Египет. Той е бил сред по-малко известните фараони на своето време, но отварянето на гробницата му – единствената непокътната, неотваряна и неограбвана през вековете – го поставя в центъра на вниманието.

Благодарение на съвременните научни методи, с които разполага археологията, днес знаем, че владетелят е бил висок около 167 см, което е било над средното. Страдал е от хронична версия на маларията, която е засегнала костите му, имал е заболяване на Колер, което засяга предимно стъпалата и е куцал, имал е некроза, вследствие на счупване, установено е, че черепът му е бил издължен, имал е и уголемени гърди – гиникомастия, а също обратна захапка. Вероятно е страдал и от пристъпи на епилепсия.


Не многобройните болести обаче са сложили край на живота му. Противно на очакванията за човек, страдащ от толкова много и мъчителни заболявания, свързани с традициите египетските владетели да се женят помежду си, фараонът е бил физически активен. Воювал е и е ходел на лов. Загинал е при инцидент с колесница, която го е ударила в гърдите. Смъртта му е била неочаквана и пищното му погребение всъщност се е състояло в недовършена гробница, предназначена за друг. Редица доказателства сочат прибързани приготовления за отвъдното.


В подкрепа на версията за злополука е и това, че сърцето му не е открито сред балсамираните вътрешности, вероятно защото е било силно увредено.

Естествено, всички ние искаме да знаем как е изглеждал, но това ще си остане тайна. Мумията му се е самозапалила и е изгоряла. Вероятно от летливите масла, използвани за балсамирането.


Около отварянето на гробницата на детето фараон също витаят какви ли не тайнствени истории, но и действителността предлага любопитни сюжети, свързани с личността на Хауърд Картър, човекът, който прониква пръв в неотваряната дотогава гробница.
Подозренията са, че се е възползвал от "правото на първия"и си е присвоил ценни артефакти. Разбира се, Картър не е единствен, доказателство за това са богатите сбирки египетско изкуство из големите европейски музеи.

Скорошните разкопки в пустинята Сахара обаче дават изключителни резултати. През 2023 година се очаква откриването на нов музей в Кайро, където ще бъдат изложени последните артефакти.

Снимки: ЕПА / БГНЕС
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25