Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Даровете на антрополозите

Eдно от нещата, които свързват съвременния човек с предшествениците му, живяли в племенни групи в различни точки на земното кълбо е дарообменът. Системата, при   която получаваме подарък, връщаме подарък и продължаваме тези транзакции във..

публикувано на 26.12.22 в 09:17

Почистваме черноморските плажовете "Аркутино" и "Камчийски пясъци" на 26 и на 28 декември

Кампанията "Чистата Коледа" ви кани да се включите в почистването на двата плажа, облечени в празнични коледни облекла. Кампанията е под мотото "Морето не е за една ваканция". Инициативата "Чистата Коледа" съществува от 2018 г. Организатори..

публикувано на 25.12.22 в 09:08

Тутанкамон: Човекът зад маската

Възкачил се на трона 9-годишен и царувал едва десетина годни, днес Тутанкамон е една от суперзвездите на Египет. Той е бил сред по-малко известните фараони на своето време, но отварянето на гробницата му – единствената непокътната, неотваряна и..

публикувано на 12.12.22 в 09:40

Спортуващият човек и философията на спорта

"Ако философите не тренират тялото си, а атлетите – ума, накрая ще имаме общество от страхливи мислители и глупави воини" – гласи една забележителна антична мисъл, която очертава връзката между спорта и философията. Оттогава е изтекла доста вода, но..

публикувано на 09.12.22 в 08:15

Физика на климатичните промени

"Аз не съм климатолог. Може би се питате защо един космолог и физик на елементарните частици би нагазил в темата за климатичните промени. Причината е, че други, чието бъдеще зависи от правителствените политики, както и онези, които трябва да са..

публикувано на 05.12.22 в 08:15
Д-р Джулс Хамънд

Вече се произвежда електричество с хартия и ензими

Миниатюрните батерии са сложни, скъпи и неекологични за събиране и рециклиране. Вече има тънки, леки и гъвкави хартиени биогоривни клетки, които са биоразградими, екологични и икономически изгодни. Технологията е разработена в Университета в..

публикувано на 03.12.22 в 13:05
Ферула е вид цъфтящо растение, предложено като кандидат за легендарния силфиум. Расте в района на Адана, Турция.

Изгубената виагра на древен Рим

Парфюм, подправка, афродизиак, предмет на лукса - силфиумът е бил любимата подправка на римляните, които я слагали върху почти всяко ястие. Силфиумът обаче пада жертва на собствения си успех и по времето на Нерон вече е изчезнал напълно, а днешните..

публикувано на 03.12.22 в 08:45

50 години България космическа държава

На 1 декември в далечната вече 1972 г. в космоса е изстреляна първата българска научна апаратура Прибор 1 (П-1). Той е проектиран в създадената три години по-рано "Група по физика на Космоса" в БАН. "По това време страната вече има традиции в..

публикувано на 01.12.22 в 14:58

Китайци представиха проект за амбициозен космически телескоп от класа на Хъбъл

Китайски учени обявиха, че имат намерение да изследват далечни галактики, тъмната материя, тъмната енергия и произхода на Вселената, използвайки нов апарат China Space Station Telescope (CSST), телескоп от групата на големите космически обсерватории от..

публикувано на 27.11.22 в 09:30

Високи постижения на учени от Института по биофизика и биомедицинско инженерство

Има една прочута фраза, че никой не е пророк в собствената си страна, и тя като че ли доказва правотата си по отношение на българската наука. У нас съществува и друг парадокс, по силата на който образованието ни е в задълбочаваща се криза, а същевременно..

публикувано на 24.11.22 в 15:35