Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

Енея Георгиева: Проверената информация рядко звучи примамливо и не обещава лесни решения

Ако преди години достъпът до информация беше оскъден, днес е точно обратното – всекидневно плуваме в същински информационен потоп, в който фактологично и измислено, вярно и фабрикувано, са смесени, а критичната ни способност е изложена на изпитание...

публикувано на 26.01.23 в 09:25

Екранната болест

Ако видим на улицата през деня човек, който надига бутилка алкохол, за да си успокои нервите или да прогони скуката, сигурно ще се шокираме. Не така реагираме, ако човекът, вървейки, гледа телефона си, може даже да не го забележим, гледайки нещо на своя...

публикувано на 22.01.23 в 09:05

Сух януари или месец без алкохол

В първата половина на януари все още се опитваме да се придържаме към прословутите новогодишни обещания, които си даваме. Много често наред с "да ям по-малко и да спортувам повече" е и намаляването на алкохола. Във Великобритания съществува..

публикувано на 12.01.23 в 10:07

Минералното богатство на България – потенциал и перспективи

Кръгла маса на тема "Старите минерални бани на България – потенциал и перспективи", организирана с активната подкрепа на Българска асоциация за термално наследство (БАТН) ще се проведе на 24 януари 2023 г. от 14 до 18 часа в зала Изток, Народно събрание...

публикувано на 08.01.23 в 09:40

Христо Панчев: Климатичната политика е част от националната сигурност

В последните години да вали сняг по Коледа е по-скоро изключение. Лятото пък идва с непоносими горещини, урагани, суши или пък с градушки и наводнения. Вече не говорим за спиране на затоплянето, а за адаптиране към климатичните промени...

публикувано на 07.01.23 в 08:35
Изображение на Google Deep Dream, вдъхновено от Ван Гог.

Ще замени ли изкуственият интелект изкуството

Доскоро смятахме, че творческите професии не са заплашени от изкуствения интелект (ИИ). ИИ не може да композира музиката на Моцарт или да нарисува картина на Леонардо. Само че ИИ може да рисува като Леонардо, като Холбайн, Джаксън Полък, Стан Лий..

публикувано на 04.01.23 в 13:24

Никола Каравасилев: Никога няма да изчерпим познанието, което Вселената може да ни предложи

Астрофизикът Никола Каравасилев е сред ръководителите на отборите, които представят България на националните и международни олимпиади по физика и астрономия. През лятото неговите възпитаници се завърнаха с 5 медала от Международната олимпиада по..

публикувано на 31.12.22 в 09:30

Даровете на антрополозите

Eдно от нещата, които свързват съвременния човек с предшествениците му, живяли в племенни групи в различни точки на земното кълбо е дарообменът. Системата, при   която получаваме подарък, връщаме подарък и продължаваме тези транзакции във..

публикувано на 26.12.22 в 09:17

Почистваме черноморските плажовете "Аркутино" и "Камчийски пясъци" на 26 и на 28 декември

Кампанията "Чистата Коледа" ви кани да се включите в почистването на двата плажа, облечени в празнични коледни облекла. Кампанията е под мотото "Морето не е за една ваканция". Инициативата "Чистата Коледа" съществува от 2018 г. Организатори..

публикувано на 25.12.22 в 09:08

Тутанкамон: Човекът зад маската

Възкачил се на трона 9-годишен и царувал едва десетина годни, днес Тутанкамон е една от суперзвездите на Египет. Той е бил сред по-малко известните фараони на своето време, но отварянето на гробницата му – единствената непокътната, неотваряна и..

публикувано на 12.12.22 в 09:40