Лабиринти на познанието

четвъртък
от 15.10 до 16.30 часа
Василена Мирчева"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева, Георги Стефанов

Публикации

#artscience: Научно-творческа резиденция в музея

"Освен за конкретната дисциплина, по която се обучава, учащият, който не иска да остане посредствен, е длъжен да знае по нещо за всичко" твърди Сантяго Рамон и Кахал, смятан за основоположник на неврологията, страстен читател, любител фотограф и..

публикувано на 14.07.23 в 08:30

Български дизайн от новото хилядолетие

Дизайнът далеч не е само в Инстаграм и специализираните издания. "От мига, в който отворим очи и посегнем към четката за зъби до момента, в който легнем в леглото си вечер – ние сме обградени от дизайн. Една от задачите на книгата е да покаже как..

публикувано на 08.07.23 в 09:10

Постковид – паралелната пандемия

Три години след локдауните, Ковид епидемията ни се струва като лош сън, а темата за пандемията е изтикана към периферията на общественото внимание. Истината обаче, е че постковид състоянията са сред нас и не бива да се подценяват. Над 200 симптома..

публикувано на 28.06.23 в 12:35

Ало, Космос! Чуй България

Космическият необят и астропътешествията отново ще се доближат с третото издание на младежкия научен фестивал "Ало, Космос! Говори България", който ще се проведе на 29 юни в София тех парк. Сред акцентите в тазгодишната програма е възможността за..

публикувано на 25.06.23 в 08:25

50 години Институт по океанология

Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен", Варна към БАН празнува своя юбилей. От половин век институтът изследва морската биология и екология, морската геология, физиката и химията на морето, динамиката на бреговата зона и океанските..

публикувано на 22.06.23 в 18:10

Климатична справедливост и справедлив преход

Терминът "справедлив преход" навлезе в официалните политики и публичното говорене до степен да се изпразни от съдържание. Компании, корпорации и правителства прокарват тълкувания и дефиниции, които оправдават продължаването на обичайната дейност или..

публикувано на 22.06.23 в 09:25
Зорница Найденова (вляво) и Илияна Банкова

EcoHunt: Когато събирането на отпадъци става забавление

Отбор EcoHunt, съставен от Зорница Найденова и Илияна Банкова, спечели първа награда на тазгодишното десето издание на форума "Академия за иновации", който традиционно събира млади хора със свежи идеи с ментори и практици, хора от бизнеса и академията...

публикувано на 20.06.23 в 08:25

Учените таксономи като застрашен вид

"Темповете, с които изчезват такносомите са по-бързи от тези, с които се развива молекулярната биология, и стигаме до парадокс, при който имаме насищане на научното поле с молекулярни биолози, които обаче не могат да различат един вид муха от друг и не..

публикувано на 17.06.23 в 11:00

Предстоят важни промени в закони, свързани с климата

Няколко природозащитни организации предлагат съществени промени в Закона за енергия от възобновяеми източници (ЗЕВИ), Закона за ограничаване на изменението на климата (ЗОИК), както и промени по свързани с тях политики. Между 2015 и 2022 са били..

публикувано на 15.06.23 в 16:35

Лети, лети дрон...

По времето, когато е била измислена играта „Лети, лети“ дроновете съществуваха само във въображението. Днес редица държави ги прилагат изключително успешно в редица области – от наблюдение, през заснемане и доставки. Като всяка една технология и те..

публикувано на 13.06.23 в 08:35