Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слушането като новото четене

Снимка: Pexels

Четенето във времето на дигиталната революция и непрестанната борба за нашето внимание буди тревоги за бъдещето на грамотността. В последните 20 години издателският бранш навсякъде по света преживява трансформации и не се радва на добри времена, на този фон аудиокнигите бележат стабилен и устойчив ръст.
Отдавна не става въпрос за прашни касетки и CD-та с прочит на класиката. Новите технологии н позволяват да държим и слушаме цели библиотеки през телефоните си. Никой не сочи аудиокнигите ужасéно, както стана с електронните книги, които отбелязаха сходен буен растеж, когато се появиха. Тогава владееха опасения, че е-книгите ще канибализират останалите формати в книжния свят. 

При аудиокнигите няма такива опасения, на тях не се гледа като на конкуренти на книжните издания. Напротив владее усещане, че са пристрастяващи.

"Аудиокнигите по никакъв начин не изместват книгите, те дават възможност да общуваш с текст и тогава, когато няма как да четеш, стига да обичаш книгите, разбира се", отбелязва Калина Гарелова, част от екипа на "1002 Продукции", студио за производство на аудио съдържание.

Не е за подценяване способността на аудиокнигите да приспиват далеч по-ефективно от специалните компилации релаксиращи и успокояващи звуци например. Когато слушаш нещо интригуващо, което занимава ума, му помага по-лесно да се отнесе, вместо да цикли и преработва впечатленията от деня.

"Голямо значение има и въздействието на човешкия глас и деликатния, интимен контакт, който установяваме, слушайки история, докато сме заети с някаква най-честно монотонна дейност, например, докато готвим, чистим или шофираме.

Човек се привързва не само към истории и автори, но и към гласове. Ние имаме емоционална привързаност към определен глас, склонни сме да "дадем ухо" на история, прочетена от разказвач, когото харесваме. Понякога това ни връща към топли и съкровени детски спомени как са ни чели или разказвали приказки като деца.

В България имаме страхотни актьори, които умеят "да вдигнат една история от страницата, да я направят триизмерна и да ѝ вдъхнат живот."

Пък и за поколението, отраснало с драматизациите на "Балкантон", вероятно е по-лесно да си върне навика за слушане и възприемане на аудиокнигите.
Младите хора пък са изключително възприемчиви към аудиосъдържанието, което създава мостове между новите медии и платформи и паметта за културно наследство и минало", казва още Калина Гарелова, редактор, критик и автор; допринесла за изграждането на съвременен стандарт в превода на научни, философски и литературни текстове, работила в тясно сътрудничество с български писатели и сценаристи.


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Детска книга за късмета и проявленията му

Кой не си пожелава късмет? Тъкмо това е заглавието на книгата на Лорънс Шимел с илюстрации на Хуан Камило Майорга. От каква гледна точка обаче човек има късмет е друг въпрос.  За двете братчета, герои на книгата, късметът се изразява различно – единият има куче и може да чете в тъмното без фенерче, а другият просто вижда. Всеки е късметлия по..

публикувано на 28.04.24 в 08:20

Сцена "Дерида" в подкрепа на млади хореографи

Сцена "Дерида" отправя отворена покана към български хореографи, танцови екипи и компании, които работят на свободна практика в областта на съвременни танц, да кандидатстват по програма в подкрепа на млади хореографи. За стартиращите творци това е възможност да покажат най-новите си произведения на сцена "Дерида", обявява в "Артефир"..

публикувано на 27.04.24 в 10:00

"Емоции от първа необходимост" поставя по забавен начин важни теми за съвременното общество

Авторският музикален спектакъл "Емоции от първа необходимост" е премиерното заглавие в афиша на Драматичния театър "Сава Огнянов" - Русе. Постановката е на Ева Данаилова по фрагменти от "Страх и мизерия в Tретия райх" на Бертолт Брехт. Според нейното режисьорско решение спектакълът обединява две от миниатюрите в пиесата на Брехт –..

публикувано на 27.04.24 в 08:50
Снимката е илюстративна

Чупим шаблони

В редакция "Хумор и сатира" традиционно сме против шаблоните, чупим ги непрестанно, но не ги изхвърляме, че може да потрябват. Тази неделя след новините в 18 това изглежда така: - Увод с песни от фестивала на хумористичната и сатиричната песен "Златният кос". - "Истинските новини" – жителите на Канарските острови се бунтуват срещу туристите,..

публикувано на 26.04.24 в 18:35
Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев

Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев танцуват на фестивала "Екселсиор" в Сиена

В навечерието на Международния ден на танца "Артефир" запознава слушателите с една вълнуваща новина от звездната карта на световния балет. Примабалерината Анелия Димитрова и солистът Ивайло Янев на Балета на Държавна опера - Стара Загора участват в 12-ия Танцов фестивал "Екселсиор" в Сиена , под артистичното ръководство на маестро Марко..

публикувано на 26.04.24 в 15:00