Лабиринти на познанието

Архив на предаването

"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева

Публикации

Нобеловите награди за физика и българския принос

Нобеловата награда за физика за 2023 г. беше присъдена на Пиер Агостини, Ференц Краус и Ан Л’Юлие "за експериментални методи, които генерират атосекундни светлинни импулси за изследване на динамиката на електроните в материята". "Вече можем..

публикувано на 07.10.23 в 09:35

Приключения, игри и нови знания с "Природа фест" в Южния парк

На 30 септември  в Южен парк 2 – зад Музея "Земята и хората" (т.нар. "Кучешка градинк") и на територията на Регионален център за съвременни изкуства "Топлоцентрала" ще се проведе "Природа фест". Той е част от проекта "Природата няма глас, тя има нас",..

публикувано на 29.09.23 в 08:30
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън..

публикувано на 28.09.23 в 12:45

Прозорци към подземния свят в Нощта на учените

Преди 145 години, в годината на Освобождението – 1878, са открити първите пещерни животни в България, а около век по-късно вече са съобщени над 860 вида обитатели на българските пещери, което нарежда страната ни на едно от челните места в списъка на..

публикувано на 26.09.23 в 10:15
Вера Мутафчиева

Трагикомедия или ведър темерутлук – историята на една психическа устойчивост

"Мама и татко се сгодиха през октомври 1927 г." – с това изречение започва "Бивалици", автобиографичната книга на Вера Мутафчива. С неподражаемия си стил и гледната точка на всеприсъстващ автор тя разказва първите си съзнателни спомени, всъщност опреди..

публикувано на 02.09.23 в 09:10

Не/човешка история

Те ни съпътстват откак се помним, участвали са в живота ни и са ни носили полза или радост. "Одомашняването" на животните е част от голямата революция, превърнала хората от номади в земеделци. Днес, когато човек прави какво ли не, докато търси..

публикувано на 27.08.23 в 12:05

Кой и как тества морските води у нас

Миналата седмица беше публикувано изследване за замърсяването на плажовете и водата по Южното Черноморие. То силно поляризира мненията и е дело на работната група "Микробиологични рискове в околната среда, по проект SUMMIT" на Софийския университет "Св...

публикувано на 24.08.23 в 13:00
Дарислав Николов

Дарислав Николов: Не е нужно храненето да е трудно, за да е ефективно

Хранителни добавки, еликсири и чудодейни режими, които могат да ни направят слаби, здрави и щастливи бързо и завинаги – всички сме срещали подобни обещания. Плуваме в море от информация, където освен нас плуват звани и незвани "нутриционисти", "есперти по..

публикувано на 19.08.23 в 09:45

Добър ден, безсмъртие

Запитан "Как бихте искали да постигнете безсмъртието?", Уди Алън в присъщия си стил отговаря "Ако може – жив". Идеята за безсмъртието пронизва човешката история от първите митове до днешните лаборатории, изследващите механизмите на стареене. На този..

публикувано на 13.08.23 в 08:15