Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

Презентации, работилници, лаборатории, срещи с учени и хора на изкуството – 30 български града се включват с богата и интригуваща програма в Европейската нощ на учените 2023

Родопската теснолинейка

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година.

На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик, от Бургас до Варна, от Долна Митрополия до Ямбол. В начинанието да покаже вдъхновяващата страна на науката се включва и родопската теснолинейка Септември-Добринище.


И тъй  като прекалено много интересни и хубави неща ще се случват по едно и също време на различни места, организаторите дават възможност програмата да се следи и онлайн на живо в YouTube канала и профила във Facebook на проекта от дигиталното студио на София Тех Парк – ClubHouse.

Чуйте разказа на Любов Костова от фондация "Красива наука" – един от организаторите на феста – за събитията от програмата, за акцентите, новите инициативи, както и станалите вече традиционни и очаквани от публиката локации.

В Нощта на учените врати отваря и Медицинският университет София с лаборатории за деца, както и с интригуващи презентации от теми като биобанкиране и епигенетика до модифициране на генома и геномни технологии в диагностиката на онкологичните заболявания.

Програмата на Медицинския университет в София представя гл. ас. Дарина Качакова.

Не пропускайте и вдъхновяващия разказ на Иво Джокин - човекът, спасил от разруха училищната сграда в село Байкал, община Долна Митрополия. Той разказва не само как училищата в цялата община Долна Митрополия ще се свържат със сателит на НАСА в Нощта на учените, но и колко ключова е ролята на учителите в това да запалят децата – утрешните изобретатели - да опознават и обикват науката.

Традиционно богата и интересна е програмата на Нощта в Русе. От 2016 г. тя се организира от Русенската Търговско-индустриална камара. Програмата е балансирана така, че да насърчи участието както на изкушените от науката и технологиите, така и млада публика. Съществен акцент е и връзката между изкуства и наука.

Снимки - ФС на Европейската нощ на учените
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична организация 2023 г. ще бъде най-топлата в история на метеорологичните наблюдения на Земята, като всеки..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Сама жена на фотосафари в Африка

Помня как п ървият път когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен. Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън..

публикувано на 03.12.23 в 08:05

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в..

публикувано на 02.12.23 в 12:10

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на..

публикувано на 01.12.23 в 08:35

Богомилската ерес – актуална до днес

В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т. наричаните фундагиагити, бабуни, масалиани, манихеи, албигойци, патарени, кудуреги, катари; защо е..

публикувано на 30.11.23 в 08:20