Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

Презентации, работилници, лаборатории, срещи с учени и хора на изкуството – 30 български града се включват с богата и интригуваща програма в Европейската нощ на учените 2023

Родопската теснолинейка

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година.

На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик, от Бургас до Варна, от Долна Митрополия до Ямбол. В начинанието да покаже вдъхновяващата страна на науката се включва и родопската теснолинейка Септември-Добринище.


И тъй  като прекалено много интересни и хубави неща ще се случват по едно и също време на различни места, организаторите дават възможност програмата да се следи и онлайн на живо в YouTube канала и профила във Facebook на проекта от дигиталното студио на София Тех Парк – ClubHouse.

Чуйте разказа на Любов Костова от фондация "Красива наука" – един от организаторите на феста – за събитията от програмата, за акцентите, новите инициативи, както и станалите вече традиционни и очаквани от публиката локации.

В Нощта на учените врати отваря и Медицинският университет София с лаборатории за деца, както и с интригуващи презентации от теми като биобанкиране и епигенетика до модифициране на генома и геномни технологии в диагностиката на онкологичните заболявания.

Програмата на Медицинския университет в София представя гл. ас. Дарина Качакова.

Не пропускайте и вдъхновяващия разказ на Иво Джокин - човекът, спасил от разруха училищната сграда в село Байкал, община Долна Митрополия. Той разказва не само как училищата в цялата община Долна Митрополия ще се свържат със сателит на НАСА в Нощта на учените, но и колко ключова е ролята на учителите в това да запалят децата – утрешните изобретатели - да опознават и обикват науката.

Традиционно богата и интересна е програмата на Нощта в Русе. От 2016 г. тя се организира от Русенската Търговско-индустриална камара. Програмата е балансирана така, че да насърчи участието както на изкушените от науката и технологиите, така и млада публика. Съществен акцент е и връзката между изкуства и наука.

Снимки - ФС на Европейската нощ на учените
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17

Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката

В Националния политехнически музей гостува документалната изложба "Д-р Стайко Стайков – живот, отдаден на науката", посветена на основоположника на българската метеорология, климатология и сеизмология на нивото на европейската наука. Тя е подготвена от екипа на Исторически музей - Стрелча, с директорката на музея Леда Петкова. Експозицията може да бъде..

публикувано на 30.04.24 в 15:40