Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кой и как тества морските води у нас

Снимка: tourism.government.bg

Миналата седмица беше публикувано изследване за замърсяването на плажовете и водата по Южното Черноморие. То силно поляризира мненията и е дело на работната група "Микробиологични рискове в околната среда, по проект SUMMIT" на Софийския университет "Св. Климент Охридски" с партньор Асоциация "Активни потребители".

Изследването е установило замърсяване на 7 от 11 плажа, на някои – до 40 пъти над нормата. 

Дизайнът на изследването включва стандартен тест за санитарна микробиологична оценка, използван и от местните здравни власти (РЗИ).

От данните се вижда, че морските води само на 4 плажа отговарят на нормите за количествен критерий за съдържание на "Ешерихия коли".

Най-чисти, според проучванията, са плажовете "Харманите" в Созопол, "Свети Влас", Поморие, и къмпинг "Златна рибка". Най-замърсени пък са Попският плаж на Царево и Южният плаж на Приморско.

Обикновено летните здравословни проблеми имат инфекциозен характер, т.е. причинителите им са патогенни вируси и бактерии, които се предават при контакти между хора, чрез консумация на заразени храни и напитки, или при къпане в замърсени морски и сладководни води. В проучването се определя Escherichia coli, по методология, аналогична на препоръчаната в Наредба на ЕС 5/2008. Плажовете и конкретните географски координати за пробовземане на морска вода са максимално унифицирани с тези на РЗИ-Бургас.

Резултатите на учените от СУ и тези на РЗИ-Бургас могат директно да бъдат сравнявани. Нашумялото изследване е по проекта SUMMIT на Софийския университет.

От началото на 2023 г. СУ "Св. Климент Охридски" започна изпълнението на SUMMIT (Sofia University Marking Momentum for Innovation and Technological Transfer), проект, финансиран от Националния план за възстановяване и устойчивост, компонент "Иновативна България", Инвестиция 1 "Програма за ускоряване на икономическото възстановяване и трансформация чрез наука и иновации". Проектът е с продължителност от 42 месеца и ще приключи на 30 юни 2026 г. Финансирането е в размер от 44 000 000 лева.

Предвижда се проектът да обхване стратегически области на познанието: природни науки, медицина, математика, компютърни науки, образование, икономика, хуманитаристика, социални науки и психология.

Формирани са 17 научни групи в различни области: материали за зелена енергия и околна среда, изкуствен интелект, климат, време, природни бедствия и рискове, както и групи, свързани с квантовата информатика, с европейските ценности, социалните предизвикателства, дигиталното образование, и дигитализацията.

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков е и ръководител на Управителния комитет на проекта SUMMIT.

В направления като математика, химия, биология, физика и психология са привлечени водещи български изследователи и експерти от реномирани университети, научни организации и предприятия в страната и чужбина, които работят върху конкретни изследователски задачи.

Един от тях е биологът д-р Сергей Иванов от Център по биология на храните. Той е ръководител на научната група: "Микробиологични рискове в околната среда. Научна област: Епидемиология, базирана на отпадъчни води (ЕОВ)". Групата проучва разпространението на човешките инфекциозни вируси в околната среда, отпадните води и по хранителната верига. Биомаркери за човешкото здраве в отпадъчни води. Скрининг за полезни бактериофаги.

Именно този екип от от учени, микробиолози, вирусолози и хидробиолог, и представител на "Активни потребители" е направил изследването.

В проучването е изследвано наличието на бактерията "Ешерихия коли“ в морската вода. Пробите са взимани на поне десет метра разстояние от брега и един метър дълбочина. Резултатите – в морето има "Ешерихия коли", като на места бактерията се среща десетки пъти над нормата.

В тестването са включени 11 от регистрираните 49 плажа по Южното Черноморие. Подборът на плажовете е съгласно оценка на риска – търсени са замърсени плажове, за които са получавани сигнали от граждани. Пробите от морската вода са събирани в периода 31 юли – 2 август.  

"Тази Ешерихия коли по принцип не живее в солена вода, тя умира там, но това отнема известно време. Това, че тя присъства там, означава, че има източник на Ешерихия коли, този източник може да са самите хора, защото тя е в нас и ние я отделяме, но в случая наличието на толкова много бактерии може да се обясни само чрез отпадъчни води“, каза биологът д-р Сергей Иванов.

Междувременно Алиансът на туристическата индустрия в България (АТИБ) и Конфедерация на българския туристически бизнес (КБТБ) заявиха в обща позиция, че ще предприемат "всички необходими и разрешени от закона действия срещу грозната атака, организирана с манипулативни твърдения относно качествата на водата по българското Черноморие".

"Ще атакуваме всяко недоказано, клеветническо твърдение и мероприятие, търсещо евтина популярност и реклама, уронващо престижа и доброто име на българския туристически продукт! Заявяваме, че се доверяваме изключително на българските здравни власти и институции които констатират и контролират здравните  и санитарно хигиенните норми“, допълват от АТИБ и КБТБ. Министерството на здравеопазването съобщи, че не приема за коректни данните и категорично отрекоха публично оповестените данни, с които, според министерството, се манипулира общественото мнение и се дискредитира работата на държавните институции и доверието в тях. В социалните мрежи министърът на околната среда и водите Юлиян Попов заяви: "Черноморието е чисто и не е опасно. Здравните инспекции и инспекциите по околна среда, които мерят различен тип замърсители, редовно тестват водата, анализират я във високотехнологични лаборатории и информират. Доверявайте се на тези анализи и данни и се обръщайте към тях, когато имате тревоги или сигнали, свързани със здравните или екологичните характеристики на черноморската вода или друга среда."

Вижте по-долу официалното писмо от директора на РЗИ – Бургас, съдържащо отговори на следните въпроси:

- Какви са данните на РЗИ Бургас за наличие на "Ешерихия коли" в морската вода от миналата седмица за "Попския" плаж на Царево и за южния плаж на Приморско?

- Направени ли са от страна на РЗИ Бургас нови проби на плажовете, посочени в изследването на СУ и "Активни потребители" като най-замърсени?

- Каква е методиката на РЗИ и с какво е различна от тази, с която е било извършено изследването  на СУ?

- Какво става с идеята за съвместни проби на морската вода?

Ето копие на писмото .

Постигната е договорка между РЗИ – Бургас и изследователския екип на СУ за съвместни проби по някои от проучените плажове. Те трябва да започнат от понеделник – 28 август – каза д-р Сергей Иванов.

Чуйте целия разговор в звуковия файл.

Снимка – tourism.government.bg


По публикацията работи: Милена Очипалска

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

Скринингът е най-важният елемент на профилактиката на туберколозата

Седмицата на отворените врати за скрининг на риска от туберкулоза започна от началото на седмицата в Белодробната болница в Бургас . Консултациите и прегледите ще се извършват до 8 декември  2023  г. включително .  През всички работни дни от седмицата във времето от 08.30 ч. до 12.30 ч. в Консултативно диагностичен блок - Кабинет за контрол на..

публикувано на 06.12.23 в 16:10

Именикът Ники Илиев: Името е важно, но по-важни са действията на човек

На днешния Никулден гост в студиото на "Нашият ден" беше актьорът и режисьор Ники Илиев. Той е човек, който съчетава в себе си името, щастието, киното и философията, като ги превръща в изкуство. Името, както казва Ники Илиев, не би трябвало да прави човека по-специален...

обновено на 06.12.23 в 16:04
Александър Александров

Философия на дървото и всичко останало

В свят, в който дигиталното все повече овладява света ни и усещането ни за него, докосването до материята на дървото можем да сравним с магия. Магията прави Александър Александров щастлив, работата с дървото – също. Александър учи дизайн на компютърни игри във Великобритания, а днес съчетава работата си в дигиталната индустрия с дърводелството...

публикувано на 06.12.23 в 15:15
Проф. д-р Бойчо Ланджов, МУ- София

Кой ще бъде следващият ректор на МУ - София?

Професорът в Катедрата по анатомия на Медицинския университет в София Бойчо Ланджов е единственият кандидат за ректор на най-старото и престижно висше медицинско учебно заведение у нас.  Кандидатурата му ще бъде гласувана на Общо отчетно-изборно събрание на висшето учебно заведение за довършване на мандат 2020-2024. Това се налага, тъй като..

публикувано на 06.12.23 в 15:05

Никулден: Какво ни препоръчва Иван Звездев?

Шеф готвач Иван Звездев се включи директно от Бургас и сподели някои вкусни и лесни рецепти за Никулденската трапеза по време на участието си в предаването "Нашият ден". Тази традиционна трапеза, честваща свети Николай, покровител на моряците и риболовците, е момент за семейно събиране и наслаждаване на вкусни ястия. Един от най-лесните..

обновено на 06.12.23 в 13:37