Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тровят въздуха и водите ни

ТЕЦ "Марица изток 2"
Снимка: БГНЕС

Разрешителното на ТЕЦ "Марица изток 2" е горещият картоф, който българските институции си прехвърлят. След четиригодишна съдебна битка и решение от Европейския съд, българският Върховен съд (ВАС) отказва да вземе решение по делото по същество и на основанието на формални нарушения го връща в Стара Загора за повторно разглеждане от местния административен съд.

Делото беше заведено от екологичните организации "Грийнпийс – България" и "За Земята" в началото на 2019 г., след като Изпълнителната агенция по околната среда (ИАОС) позволи на теца да не спазва новите по-строги екологични норми за замърсителите серен диоксид и живак. Повод за делото беше разрешителното за работа, което ТЕЦ "Марица изток 2" получи в края на 2018 г. Това разрешително даде право държавната въглищна централа да изхвърля почти двойно над разрешеното количество серен диоксид.

България нарушава европейското законодателство, като позволява на "ТЕЦ Марица изток 2" да замърсява със серен диоксид без краен срок и без план за справяне с вредните емисии. Това е заключението на Съда на ЕС от март 2023 г. 

Тогава Съдът на ЕС отсъди в полза на правото на всеки да живее в чиста и здравословна околна среда и създаде прецедент за още дела срещу замърсителите.

Решението на ВАС от 31 юли е окончателно и не подлежи на обжалване, но съдебният спор ще продължи пред Административния съд в Стара Загора, чието решение отново може да бъде обжалвано пред върховната инстанция.

Междувременно ТЕЦ "Марица изток 2" ще продължи да се възползва от изключението от нормите за замърсяване въздуха, което ѝ позволява да отделя серен диоксид близо два пъти над допустимото и живак – над четири пъти.

Десислава Микова
Подробности чуйте в разговора с Десислава Микова
, от "Грийнпийс – България".


Докато ВАС си затваря очите пред сериозния проблем с продължаващото токсично замърсяване на въздуха в района на ТЕЦ "Марица изток 2", прокуратурата в Смолян образува досъдебно производство по случая със замърсяването на река Девинска

На 4 август отпадъчните води от дейността на фирма за бутилиране на минерална вода в Девин причиниха смъртта на стотици риби в река Девинска. Била е унищожена  популацията на македонска пъстърва и маришка мряна в участък от 3 км между град Девин и язовир Цанков камък. "Заустените отпадъчни води са били от производствената дейност на предприятието и с битово-фекален характер – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в помещенията", казаха от РИОСВ-Смолян.

Според риболовци, в реката е измряла не само рибата, но и бентосът – организми, живеещи по или на дъното на водните басейни, с които се храни рибата.

"РИОСВ никога не изследват седиментите в реките след като стане замърсяване. Много голяма грешка е да се прави зарибяване преди да се направят подробни изследвания на водата и на дъното. Сега и новата риба, която пуснаха в реката, може да се отрови." – каза Димитър Куманов, член на УС на Сдружение "Балканка".

Димитър Куманов
Повече за екокатастрофата в реката край Девин – чуйте в разговора с Димитър Куманов
.

Снимки - БГНЕС, Василена Мирчева, Кремена Данева, slrb.bg
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
акад. Владимир Овчаров

Стареене и дълголетие

Акад. Владимир Овчаров представи новата си книга "Стареене и дълголетие". Творбата е продължение на дългия творчески път на учения в търсене и откриване на загадките на човешкия организъм, които влияят върху общия и индивидуалния ход на живота на личността.  Структурирана в академичен стил, книгата започва с анализ на нарастването на броя на..

публикувано на 27.04.24 в 10:25

Чрез кохлеарни импланти може да се възстанови слухът

Освен с високотехнологичното си производство "Сентилион" се гордее с ежедневната си кауза – да помага на стотици българи да бъдат част от красивия свят на звуците. Компанията е официален представител за България на световния лидер във високотехнологичните имплантируеми решения при слухова загуба MED-EL Австрия. Благодарение на сътрудничеството между..

публикувано на 26.04.24 в 14:10

Фестивал "Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" организират в с. Ловчанци

"Духът на миналото – съхрани и предай на поколенията" – това е надсловът на фестивала, организиран от читалище "Светлина 1940" в с. Ловчанци, община Добрич на 28-и април.  В него са включени четири задачи за всички участници – певческа, танцова, кулинарна и игри от миналото, съобщава в предаването "Следобед за любопитните" Стоян Варналиев –..

публикувано на 26.04.24 в 11:15
Паметник на партиарх Евтимий

Патриарси и екзарси

Как се е управлявала нашата църква през вековете и каква е връзката между управление на църквата и държавното строителство – говорим за главите на българското православие с отец Калистрат от атонския манастир "Св. Георги Зограф", с богослова Иван Йовчев, с историка доц. Христо Темелски и със социолога доцент Албена Танева. Какво е "етнофилетизъм" и..

публикувано на 25.04.24 в 12:20
Проф. Румен Кастелов

Застраховка "транспортен травматизъм"

В разговора с проф. Румен Кастелов акцентирахме върху многообразието, което предлага самата тема: новите стари автомобили, "придобивките" на века – тротинетки, електрически велосипеди, АТВ, алеи и пешеходни пътеки. Къде е безопасно и откъде пристигат най-често пациентите? – попитахме опитния травматолог и ортопед. Ръководителят на Клиниката по..

публикувано на 25.04.24 в 08:23