Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

50 години Институт по океанология

Институтът по океанология "Проф. Фритьоф Нансен", Варна към БАН празнува своя юбилей.

От половин век институтът изследва морската биология и екология, морската геология, физиката и химията на морето, динамиката на бреговата зона и океанските технологии.

Институтът е компетентният орган, който осъществява комплексното наблюдение на морската среда и координира всички изследвания, свързани с Черно море и Световния океан.

По повод годишнина се предвиждат различни инициативи и събития, за които разказва д-р Радослава Бекова и, отново разсейва опасенията от повишени нива на замърсяване на Черно море.

„Сателитните наблюдения и цифровото моделиране на водните течения не дават повод за притеснение, каза тя. Новите наблюдения показват, че потенциалното замърсяване се отдръпва от границата на Румъния, което означава, че няма данни да бъде достигната границата на България.“


Екип, в който участва и д-р Бекова, наскоро отбеляза, че в Черно море се е завърнала изключително рядък вид мида (flexopecten glaber), а сред причините за появата ѝ след близо 60 години отсъствие на първо място са климатичните промени и подобрените кислородни условия.

д-р Радослава Бекова
С какви инициативи Институтът по океанология ще посрещне годишнината, чуйте от разговора с Радослава Бекова, доктор по хидробиология и итхиология, учен с богат изследователски опит. Тя работи на борда на "Академик" – единственият научно-изследователски кораб в Черно море. Носителка е на престижни награди и стипендии, сред които програмата "За жените в науката". Работата на доктор Бекова е фокусирана върху степента на замърсяване на българското Черноморие и плажовете и идентифициране на източниците на това замърсяване.

Снимки:  Институтът по океанология към БАН
По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Битка за всяка българска дума

"Какво е да не разбираш езика на училището?" – под този надслов основното училище "Христо Ботев" в свиленградското село Левка организира кръгла маса с участието на представители на Регионалното управление на образованието, Хасково и на катедра "Български език като чужд" на Софийския университет. Въпросът може да се тълкува по различен начин..

публикувано на 04.05.24 в 08:09
проф. Илза Пъжева

Защо определени биологично активни вещества са токсични за човешкия организъм?

Илза Пъжева е професор в Института по биофизика и биомедицинско инженерство към Българската академия на науките, където ръководи секция "QSAR и молекулно моделиране " . Тя е доктор на биологическите науки и член-кореспондент на БАН. Била е стипендиант на германската фондация " Александър фон Хумболт " и председател на Хумболтовия съюз в..

публикувано на 02.05.24 в 17:00

Международен договор в защита на Световния океан очаква ратификация от страните членки на ЕС

В края на април Европейският парламент прие Международния договор на ООН за защита на океаните. Споразумението по Конвенцията на Организацията на обединените нации по морско право относно опазването и устойчивото използване на морското биологично разнообразие на районите извън националната юрисдикция е известно като  Споразумение за BBNJ   и беше..

публикувано на 02.05.24 в 09:36

Борис Шивачев – писателят, пътешественикът, испанистът, социалният мислител

В българската култура има имена за широката публика почти неизвестни, но за развитието ѝ – безценни. Такъв е Борис Шивачев (1902-1932), рано отишлият си от света (ненавършил 29 години) забележителен българин: бил в Аржентина, запознал се и дълбоко проникнал там в испаноезичната култура и литература, неуморен техен пропагандатор и популяризатор..

публикувано на 01.05.24 в 18:05

Държавата за децата – добър 3.59

Няма нищо по-ценно за едно семейство от децата. Би трябвало и за държавата да е така. Ако сега, уважаеми читатели/слушатели, ви попитам –  Така ли е , едва ли положителните отговори ще преобладават. Защото действията и политиките на държавата ни, които трябва да осигурят нормална среда за отглеждане и възпитание на децата ни, категорично не са..

публикувано на 30.04.24 в 17:17