Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

НСА отбеляза 80-годишнината си с научен конгрес и сборник Applied Sports Sciences

Спортуващият човек и философията на спорта

Предстои излизането на антологията "Съвременни френски философи за спорта"

Снимка: Wikipedia

"Ако философите не тренират тялото си, а атлетите – ума, накрая ще имаме общество от страхливи мислители и глупави воини" – гласи една забележителна антична мисъл, която очертава връзката между спорта и философията.

Боряна Ангелова ИговаОттогава е изтекла доста вода, но етичните проблеми, свързани с различни аспекти на спортната сфера, теми като неравенство, расизъм, сексизъм и всички други -изми, както и науката за данните, подчинението на алгоритмите, генетиката – всичко това намира отражение в спорта, а обществените науки допринасят за осмислянето му.

Преди броени дни Националната спортна академия "Васил Левски" навърши 80 години и отбеляза годишнината с международен научен конгрес и сборник, посветен на приложното изследване на спортовете.

"Сборникът, наред с останалите издания на НСА, са индексирани в Web of Science и световните бази данни с добър индекс на цитирания, което е постижения за НСА, която не е изследователски университет", изтъква Боряна Ангелова Игова, която преподава философия на спорта в НСА и представя сборника.

"Спортът е като огледало на обществото и представя, макар и опростен, модел на самото общество, на променящите се представи и модели за подражание", пише Боряна Ангелова Игова в текста си, а като потвърждение на мисълта ѝ на българския книжен пазар всеки момент ще излезе антологията "Съвременни френски философи за спорта", която се вглежда в променящия се свят на спорта и спортуването.

Откъсването на спорта от естетиката и артистичността в полза на постижения, които могат да се измерят и анализират; етичните отношения между треньор и възпитаник; в какво се състои телесната екология; кои са марксонатуралистите; какво е общото между професиите в сферата на спорта, изкуствата и лукса – тези, а и още много любопитни въпроси се разглеждат в антологията, която дава ценни знания и поводи за осъзнаване на връзката ни с тялото, на спорта със здравето и качеството на живот.


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20
Калина Колева, Екатерина Колева, Яна Шиварова, Ели Стойкова (отляво надясно)

Наука в гимназията

Мини научният фестивал за учениците от Националната природо-математическа гимназия в София, организиран от фондация "Сай хай", излъчи отбор победител, който ще се състезава в националния кръг на фестивала на 11 юни в Биологическия факултет на Софийския университет. По мнение на журито, в чийто състав влизат и университетски преподаватели, проектът на..

публикувано на 04.06.23 в 08:10

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С журналистката Мира Баджева проведохме толкова дълъг, смислен и пълен с интересни обрати разговор за..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
Даян Шаер

Когато вдъхновението и приключенията вървят ръка за ръка

Писателката от българо-сирийски произход Даян Шаер разказва за своите корени, ценности и любими дестинации. Онези, които я вдъхновяват да пише и да изследва човешките съдби. Даян Шаер за човечността Разказва и за приликите между двете култури – България и Сирия, които ги правят толкова близки и, по своему, красиви.

публикувано на 01.06.23 в 12:25