Лабиринти на познанието

Архив на предаването

"Лабиринти на познанието" е образователно предаване, което отчита, че се намираме в парадоксална ситуация - от една страна науката и технологиите  преживяват мащабен разцвет (от частните космически станции и астротуризма през невронауките до големите данни). От друга, лъженауката също е в разцвет (от пиенето на дезинфектанти до плоската земя) – всичко това се усилва от социалните мрежи, които придават фалшива кредибилност на какво ли не.
При така очертаната динамика, предаването за наука освен да продължава да запознава с новостите, особеностите и рисковете от съвременните технологични открития, чертае разделителна линия между наука и лъженаука, между наука и конспирация, между добра наука и bad science.
В "Зелени минути" рубриката на Ася Чанева за екология и климат често говорим за климатичните промени и необходимостта от спешни мерки за овладяване на последиците от тях.
В предаването гостуват блестящи учени, смели експериментатори, ентусиасти и визионери, хора доказани в своите области у нас и по света.
Като цяло ценим лукса да се разполагаме в териториите, осветени от научния консенсус, и не се уморяваме да припомняме колко красива, увлекателна, вдъхновяваща и необходима е науката.

Екип на предаването: Василена Мирчева, Ася Чанева

Публикации

Как хапчето за отслабване превзе света

Хапчето за отслабване е мечта на човечеството, поне от времето, когато затлъстяването се превърна в сериозен проблем за богатия глобален север. И ето че вече го има. Както много други неща, открити случайно и свойствата на Оземпик да води до загуба на..

публикувано на 19.03.23 в 08:35

Синдромът на неукротимата коса

Има дни, в които всичко върви наопаки и те най-често започват с това, че косата не ни слуша и както и да я решем или зализваме, продължава да стои в нелепа форма. Без да е световна трагедия, една такава неприятност може да ни развали деня, независимо..

публикувано на 14.03.23 в 08:25

Теория на ненужното

Два милиарда тона боклук произвежда човечеството за една година. Освен на сушата, в океаните, реките и моретата, боклук има и в атмосферата и в космоса. Ако човечеството продължи да произвежда боклуци с темповете, с които го прави днес, скоро ще са му..

публикувано на 12.03.23 в 09:15

Наука и изкуство под покрива на Природонаучния музей

Страст, любопитство, остро зрение, проникващо през различните пластове на видимото – това са само част от общите полета между изкуството и науката – двете сфери, свързани от инициативата "#artscience: Научно-творческа резиденция в музея". Домакин е..

публикувано на 08.03.23 в 08:30

Какъв ще станеш, когато пораснеш

Какъв ще станеш, когато пораснеш – вероятно за мнозина това е бил най-трудният въпрос, когато са били деца. Питането първо предполага, че ще бъдеш голям и сериозен човек и после, че ще трябва да се занимаваш с нещо голямо и сериозно. Извън чаровния ореол..

публикувано на 05.03.23 в 09:38

Себепознанието в дигиталната епоха

"Всеки човек има частен, публичен и таен живот", казваха героите на филма "Напълно непознати" на Паоло Дженовезе. В него група добри приятели се събраха на вечеря и започнаха игра, при която бяха длъжни да покажат на останалите всички съобщения, които..

публикувано на 28.02.23 в 09:05

Понякога природата е по-страховита от човешкото въображение

Кога сме склонни да проявим най-лошото или обратно – най-доброто – от природата си? Как действаме, когато сме подложени на хроничен стрес? Как избираме съюзници и кога се обединяваме с някого срещу общ противник? – тези и още много други въпроси изследва..

публикувано на 26.02.23 в 09:05

Криптовалутите между ентусиазма и скептицизма

Кое е ценно и стойностно, е въпрос, който занимава хората отдавна. В хода на историята има немалко случаи, когато хората масово са били убедени, че дадена стока е ценна. Един от най-известните примери са холандските лалета през 17-и век. Луковиците,..

публикувано на 17.02.23 в 08:25

Прекрасният нов Artificial свят

Мнозина поне веднъж дневно попадат на преведен от машинно преведен текст в интернет. Съвсем скоро обаче, ще попадаме на статии, текстове, есета и поеми, писани от изкуствен интелект и дори няма да подозираме, че авторът им не е човек. Chat GPT –..

публикувано на 12.02.23 в 13:05

Високата цена на леснотата

Четенето днес не е като четенето вчера – подобна проста констатация може да се онагледи визуално. На фона на портретите на хора с книги отпреди век - век и половина – на които виждаме напълно потънали, замислени или мечтателни образи, днес виждаме фотоси..

публикувано на 02.02.23 в 09:50