Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Себепознанието в дигиталната епоха

Днес алгоритмите знаят за нас повече от нас самите и от близките ни

Снимка: Rawpixel

"Всеки човек има частен, публичен и таен живот", казваха героите на филма "Напълно непознати" на Паоло Дженовезе. В него група добри приятели се събраха на вечеря и започнаха игра, при която бяха длъжни да покажат на останалите всички съобщения, които получаваха през телефоните си и това задвижи действието до степен всеки от участниците да си даде сметка колко малко познава другия.

Днес всички оставяме дигитален отпечатък, а алгоритмите изсмукват парчета информация, рисувайки портрет, с който може и да не искаме да се идентифицираме. Въпросът с тайния ни живот е особено чувствителен като се има предвид кой има достъп до данните ни и с каква цел.

От личностните тестове, които се използват при набиране на работен персонал до чувствителната информация, с която можем да бъдем изнудвани – как дигиталната власт упражнява контрол върху нас и живота ни и има ли полезна публичност – разговор със социалния психолог Милена Статева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20