Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Себепознанието в дигиталната епоха

Днес алгоритмите знаят за нас повече от нас самите и от близките ни

Снимка: Rawpixel

"Всеки човек има частен, публичен и таен живот", казваха героите на филма "Напълно непознати" на Паоло Дженовезе. В него група добри приятели се събраха на вечеря и започнаха игра, при която бяха длъжни да покажат на останалите всички съобщения, които получаваха през телефоните си и това задвижи действието до степен всеки от участниците да си даде сметка колко малко познава другия.

Днес всички оставяме дигитален отпечатък, а алгоритмите изсмукват парчета информация, рисувайки портрет, с който може и да не искаме да се идентифицираме. Въпросът с тайния ни живот е особено чувствителен като се има предвид кой има достъп до данните ни и с каква цел.

От личностните тестове, които се използват при набиране на работен персонал до чувствителната информация, с която можем да бъдем изнудвани – как дигиталната власт упражнява контрол върху нас и живота ни и има ли полезна публичност – разговор със социалния психолог Милена Статева.


 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Метеор през хартията – Епизод 2: Иван Методиев

"Метеор през хартията" – серия от четири предавания по "Радиоенциклопедия", посветени на знакови поети от втората половина на XX век, отишли си внезапно Епизод 2 – Иван Методиев През лятото на 2001 г. авторът на пронизващи с визията си за българската съдба стихове Иван Методиев бе открит мъртъв край бреговете на р. Места. Методиев – създател..

публикувано на 24.02.24 в 14:35

"Силата на мозъка" – съществен наръчник за по-добър и по-дълъг живот

Какво означава да имате щастлив и здрав мозък? Особено при настоящия климат, когато начинът ни на живот се променя драстично и опознаването на факторите, които влияят на мозъчните функции, и нещата, които можем да правим, за да ги подобрим, са от решаващо значение. Отговор на тези въпроси дава в своята книга "Силата на мозъка" Катрин де Ланг. Катрин..

публикувано на 23.02.24 в 16:20

Акад. Константин Хаджииванов за енергията на бъдещето

Как да бъдат намалени емисиите от въглероден диоксид в атмосферата, предизвикващи парников ефект и драматични промени в климата? Отговорът на този фундаментален въпрос, от който зависи бъдещето на планетата, вълнува учените от цял свят. У нас, представители на близо двайсет организации от научните, образователните и обществените среди вече обединиха..

публикувано на 23.02.24 в 08:15

Казбата – старото, но туптящо сърце на град Алжир

Центърът на столицата на Алжир – Алже, както я наричат местните, прилича повече на типично френски град от 19 век с красивите си и изискани сгради, прави булеварди и отлично аранжирани паркове. Новите квартали по нищо не се отличават от българските с класически панелки и стихийно застрояване. Но ако искате да се потопите в атмосферата на..

публикувано на 22.02.24 в 16:15

Българските писатели в "Наказателната колония"

Когато настъпва превратът на 9 септември 1944 г., работническо-селският терор се развихря по градове, села и паланки с невиждана ярост. Стотици са убитите, затворените и пребитите – хиляди. Особено внимание тази методична жестокост отделя на пишещите – ума и съвестта на нацията. Тъкмо с репресиите, предприети срещу тях, се занимава книгата на..

публикувано на 21.02.24 в 18:16