Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Добрия сън няма как да го изработим или купим

Снимка: Pexels

Едва ли можем да излекуваме всички тревоги и неприятности с хубав сън, но посрещаме предизвикателствата на деня значително по-добре, ако сме се наспали хубаво.

Подобно на затлъстяването, недоспиването не е заболяване, то повлиява негативно, усложнява и утежнява всяко друго оплакване или заболяване, което вече имаме.

Благодарение на съвременните технологии и на сомнологията – онзи клон от науката, който изследва съня – знаем, че пестенето от сън в името на продуктивността всъщност никак не е продуктивно – нито за нас, нито за работата, която вършим. Симптомите на недоспиването напомнят тези на алкохолно опиянение – а това едва ли е най-добрата нагласа.

Въпреки натрупаните знания за важността на съня за редица аспекти на физическото, менталното и душевното ни здраве, се оказва, че "76% от българите имат проблемен сън. Това означава, че над 2 милиона българи не се наспиват добре. Това се дължи на често будене през нощта (38%), трудно заспиване вечер (20%), тревожност дали и как ще спят през нощта (12%)", данните са от проучване на агенция "Прагматика и isleep".

Редица фактори като светлинното замърсяване и синята светлина на екраните пречат на заспиването, наред с напрежението и стреса от деня, затова все повече се говори за хигиена на съня.

Сънят няма как да го изработим или купим. Опитът активно да го постигнем е контрапродуктивен. "Активният опит да заспим не води до добър резултат, напротив по-скоро трябва да се отпуснем и някак да постелим червения килим, по който сънят да дойде, казва доц. д-р Кирил Терзийски.

Нямаме склад на съня – от който да вземаме, да теглим на кредит и после да запълваме дефицитите и да възстановяваме баланса, напротив редовният сън – лягането и буденето по едно и също време подпомагат добрия сън.

Ако гледаме повече децата и следим какво правят те преди да попият лошите навици от нас – би било добре за всички ни“ – казва още доц. д-р Терзийски, който ще бъде лектор на събитието The Mighty Brain (Могъщият мозък) на Рацио на 28 март.

Доц. д-р Кирил Терзийски е ръководител на Комплекса за транслационни невронауки в МУ Пловдив. Преподавател е по патофизиология в същия университет, а освен това е и сертифициран сомнолог. Част е от екипа на Сомнолог – лаборатория за изследване на съня, има над 30 публикации с изследвания по темата.

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Момчил Панайотов: Горите са много по-уязвими, отколкото ни се иска

Приемаме горите за неизменна даденост и част от пейзажа, а те нерядко са деликатни системи и промяната във факторите на средата, включително климатичните, може да доведат до значителни допълнителни промени. Според Световната метеорологична организация 2023 г. ще бъде най-топлата в история на метеорологичните наблюдения на Земята, като всеки..

публикувано на 03.12.23 в 10:05

Сама жена на фотосафари в Африка

Помня как п ървият път когато тръгнах сама за Африка, близките ми едва не завиха на умряло. Е, видяха, че не само се върнах жива и здрава от Кения, ами бях напълнила цял терабайт памет със снимки и видео, та при второто ми пътуване воят бе значително по-приглушен. Всъщност, ако дамата не е отявлен екстремист, който държи да скита далеч извън..

публикувано на 03.12.23 в 08:05

За смисъла на четенето и възможностите, които то дава

С инициативата "Ден на четенето", която се проведе за първи път у нас, няколко граждански организации призоваха четенето да стане национална кауза, насочена към повишаване на равнището на функционална грамотност, подобряване на умението за извличане и анализиране на информация у младите хора. Сред многобройните учебни заведения, които се включиха в..

публикувано на 02.12.23 в 12:10

Терапия със стволови клетки излекува жена от ХИВ

"Никой не би трябвало да очаква, че излекуването или ремисията е зад ъгъла", гласи обобщено мнението на специалистите за момента, но въпреки това третият случай на пациент, излекуван от СПИН дава надежда в борбата с болестта. Жена е третият пациент в света, излекуван от ХИВ вирус. За лечението ѝ лекарите са приложили иновативен метод на..

публикувано на 01.12.23 в 08:35

Богомилската ерес – актуална до днес

В исторически, литературен и чисто религиозен аспект богомилството е постоянен спътник на нашата обществена мисъл. Писатели, историци, църковни дейци, културолози го тълкуват през годините до днес с несекваща полемична страст. Кои са и какви са били т. наричаните фундагиагити, бабуни, масалиани, манихеи, албигойци, патарени, кудуреги, катари; защо е..

публикувано на 30.11.23 в 08:20