Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Наука и изкуство под покрива на Природонаучния музей

Снимка: Боряна Пандова

Страст, любопитство, остро зрение, проникващо през различните пластове на видимото – това са само част от общите полета между изкуството и науката – двете сфери, свързани от инициативата "#artscience: Научно-творческа резиденция в музея".

Домакин е Природонаучният музей в партньорство с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. В рамките на програмата в продължение на пет месеца артисти ще общуват със специалисти по палеонтология, зоология и ботаника, ще посещават депата и лабораториите на института. На свой ред учените ще участват в творчески работилници.

Владимир Николов и Нора Караламбева
За творческата резиденция в музея разказват Нора Караламбева, експерт културна дейност към музея, и палеонтологът и палеоилюстратор Владимир Николов, който е сред научните ментори в програмата.


"Научно-творческа резиденция в музея" се организира от Националния природонаучен музей в партньорство с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, Националната художествена академия и Фондация "ДА ЛАБ". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура".

Снимки: Боряна Пандова и БНР
По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Даниел Койнов

Даниел Койнов: Математиката е изкуство

"Когато човек прави нещо с любов, това е най-важното. Да се занимаваш с точните науки и в частност математиката, е нещо много красиво. Всяко едно уравнение в математиката или задача в информатиката е уникално и съдържа различни идеи, които се преплитат една с друга, това е едно изкуство", категоричен е младият талант Даниел Койнов. "Аз,..

публикувано на 15.06.24 в 10:20

УАСГ е престижно класиран в световните университетски класации

УАСГ е класиран в топ 100 на 35 място от общо 1320 световни университета в областта на архитектурата и строителното инженерство. Тази висока позиция е следствие на успешното участие на талантливите студенти в организираните в последните години конкурси и работата на преподавателите им.  "Това признание е много значимо както за университета..

публикувано на 14.06.24 в 17:00
 адв. Елиза Николова

Съдебната медиация – опит, посоки, бъдеще

От 1 юли влиза в сила задължителната съдебна медиация, съгласно законовата уредба в ГПК, приета от НС на 25 януари 2023 година. Как ще се случва медиацията преди извън съда в рамките на съдебно дело? Кои видове спорове ще решава, за колко време и при какви условия? Кои имат право да бъдат медиатори? Как се определят медиаторите по конкретния спор? Каква..

публикувано на 14.06.24 в 12:35

Светлото Средновековие

Свикнали сме – като дойде реч за Средновековието, да прикачваме към него епитета "тъмно". С прозвището "тъмни" и изобщо "средни" векове този период от историята на човечеството се сдобива в епохата на Ренесанса; Петрарка е, който въвежда прилагателното в употреба. Само че той ни е подвел: Средновековието изобщо не е тъмно, а е един доста..

публикувано на 13.06.24 в 09:01
Владимир Дворецки и Цвета Николова

С Владимир Дворецки "Назад-напред" в света на Кевин Айърланд

"Ако потърсите в интернет стихотворения на Христо Ботев на английски, най-вероятно ще попаднете на негови творби, преведени от Кевин Айърланд". Така известният журналист и преводач Владимир Дворецки започва представянето на мемоарната книга "Назад - напред" на уважавания новозеландски литератор Кевин Айърланд, за когото малко се знае в България. А..

публикувано на 12.06.24 в 14:13