Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Наука и изкуство под покрива на Природонаучния музей

Снимка: Боряна Пандова

Страст, любопитство, остро зрение, проникващо през различните пластове на видимото – това са само част от общите полета между изкуството и науката – двете сфери, свързани от инициативата "#artscience: Научно-творческа резиденция в музея".

Домакин е Природонаучният музей в партньорство с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания при БАН. В рамките на програмата в продължение на пет месеца артисти ще общуват със специалисти по палеонтология, зоология и ботаника, ще посещават депата и лабораториите на института. На свой ред учените ще участват в творчески работилници.

Владимир Николов и Нора Караламбева
За творческата резиденция в музея разказват Нора Караламбева, експерт културна дейност към музея, и палеонтологът и палеоилюстратор Владимир Николов, който е сред научните ментори в програмата.


"Научно-творческа резиденция в музея" се организира от Националния природонаучен музей в партньорство с Института по биоразнообразие и екосистемни изследвания, Националната художествена академия и Фондация "ДА ЛАБ". Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Столична програма "Култура".

Снимки: Боряна Пандова и БНР
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20