Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Криптовалутите между ентусиазма и скептицизма

Снимка: Pixabay

Кое е ценно и стойностно, е въпрос, който занимава хората отдавна. В хода на историята има немалко случаи, когато хората масово са били убедени, че дадена стока е ценна. Един от най-известните примери са холандските лалета през 17-и век. Луковиците, пренесени от Османската империя и захванати на местна почва, започват да се продават за баснословни цени на наскоро възникналата Амстердамска борса. През 1636 г. спекулативният балон се надува дотолкова, че цената на няколко луковици редки сортове достига тази на къщите. Но през следващата 1637 г. пазарът внезапно се срива, мнозина губят огромни богатства, а холандските лалета стават нарицателно за спекулативен балон.

Такава ли ще е съдбата на криптовалутите, е рано да се каже – несигурността в света в момента е довела до отлив на интерес към рискови активи, от друга страна, криптовалутите представляват интерес заради своята децентрализираност, възможността да оперираш с тях в дигиталната среда, в която няма нужда от доверие. Също така не е възможно някой да ти запорира активите в крипто и да ги вземе.


Благослав Михайлов, създател на платформата "Стража", разказва какво е блокчейн технология, на какъв принцип работят криптовалутите, за какво се използват и как се копаят.


По публикацията работи: Росица Михова

БНР подкасти:

 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред "Покана за пътуване" Максим Бехар призна, че обича островния живот, но повече обича България. Той..

публикувано на 08.06.23 в 08:40
Лобното място на Христо Ботев

1876-а – между историята и митологията

Априлското въстание и последвалите го трагични събития още отекват в историческата наука, литература и масово съзнание с героичен, но и болезнен резонанс. У някои това са поводи за национална гордост, у други – за нещо като национален мазохизъм. Кой е убил Ботев, кой предава тази или другите чети – множат се хипотезите, а историческата наука се..

публикувано на 08.06.23 в 08:25

Прочети ми с пръсти

За поредна година Национално читалище на слепите "Луи Брайл 1928" организира състезание по изразително четене на художествена литература на брайл – "Прочети ми с пръсти". В предизвикателството се включиха незрящи хора. Всички те, обединени от любовта си към брайловото писмо. Участниците се превъплътиха в образите от текста, паднал им се по..

публикувано на 07.06.23 в 18:09

"Рентгеновите лучи"

Малко познатото стихотворение на Иван Вазов, писано преди 123 години, бе отправната точка в разговора ни с доц. Марин Пенков . Началникът на Отделението по образна диагностика в болница "Свети Иван Рилски", ерудиран и амбициозен млад лекар, акцентира върху новите и авангардни технологии в рентгенологията, успеваемостта и точността при поставяне на..

публикувано на 05.06.23 в 15:09

А може би трябва да поговориш с някого

Книга за психотерапията, която самите психотерапевти харесват - така сбито и по журналистически можем да опишем книгата "А може би трябва да поговвориш с някого" на американската авторка и психотерапевт Лори Готлиб. Книгата далеч не е само за специалисти. Готлиб разказва увлекателно, честно и с уважение за пациентите си – реални хора, а не..

публикувано на 04.06.23 в 09:20