Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Доброто познание е споделеното познание

Метеорологичната станция AWG, захранвана с екологична батерия магнезий-въздух – OXYMET, участваха в проекта "Дестинация Земя Антарктида"

4
Метеорологичната станция AWG, работеща на Антарктика, захранвана с екологична батерия Oxymet.
Снимка: Теменужка Спасова

"Науката е съвместно, отборно начинание", казва астрофизикът Карл Сейгън и мнозина негови колеги потвърждават, че доброто познание е споделеното познание.
Пример за сътрудничество в науката е работата на д-р Илиян Попов и д-р Борис Широв от Института по Електрохимия и Енергийни системи при БАН. Те разработиха батерията магнезий-въздух Oxymet, която захранва метеорологичната станция AWG по време на 31-ата Българска антарктическа експедиция.
Станцията и батерията бяха занесени там от д-р Теменужка Спасова, която работи по проект на секция Аерокосмическа информация на Института за космически изследвания и технологии на БАН и тя тества система магнезий-въздух в полярни условия.
Д-р Спасова заедно с доц. Даниела Аветисян работят по проекта Дестинация Земя Антарктида (DestinE) – неговата цел е да създаде модел-близнак на Земята, за да изследва различни сценарий за устойчиво развитие, предвиждане на събития, свързани с изменението на климата, както и да подпомогне вземането на решения за зелен и цифров преход.


Батерията Oxymet може да работи около 6000 часа единствено с доливане на солена вода, тя е направена от 100% нетоксични и рециклируеми материали, което я прави особено подходяща за работа в защитените арктически територии.
Данните, събрани чрез апаратурата, ще бъдат достъпни и отворени за всички, както и статиите, посветени на проекта.
Чуйте повече за екологичната система Oxymet, за сътрудничеството между учените и за важността на споделеното познание.

Припомняме, че Проектът Oxymet – екологична батерия магнезий-въздух може да бъде използвана в електрически морски и речен транспорт, водни дронове и водолазно оборудване. За да произвежда ток на батерията са ѝ нужни магнезий, въздух и солена вода. Този тип батерии са безопасни, а вложените в тях суровини са евтини, защото магнезият е 1000 пъти по-разпространен в земната кора.
Д-р Попов сам финансира проекта, който спечели награда "Предприемач в науката" за 2020 година на фондация "Карол Знание", а със средствата от наградата закупи 3D принтер, за да изработи първите експериментални клетки метал-въздух. Чрез фондация "Карол Знание" д-р Спасова се запознава с разработката на д-р Попов и се стига до съвместната им работа, а данните от нея ще бъдат публикувани скоро с отворен достъп.

Снимки: Теменужка Спасова
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак...

публикувано на 21.09.23 в 10:35

За положителната сила на отрицателната частица "не"

Колко хубава дума е "независимост", назоваваща едно така желано и така рядко постигано състояние. А даваме ли си сметка, че голямата магия на думата, а оттам и на състоянието, се крие в най-малката ѝ съставна част – отрицателната частица "не", показваща, че бремето на зависимостта е отречено и отхвърлено.   Обикновено никой не обича да чува "не" – то..

публикувано на 20.09.23 в 15:35

Имат ли алтернатива санкциите, за да цари ред и спокойствие в клас

Освен че показват силно разминаване със съвременната педагогическа мисъл и практики, периодично отправяните призиви за въвеждане на строги санкции за "ученици агресори и родители без родителско призвание" от страна на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" може да дадат повод и за по-сериозно обсъждане на проблема с насилието в училище...

публикувано на 18.09.23 в 12:20

С посланика ни в Алжир до родния град на Камю и Ив Сен Лоран

Нейно превъзходителство Марияна Бояджиева е извънреден и пълномощен посланик на България в Алжир. Тя е дипломат от кариерата с опит в мисиите ни в Италия и Франция. Макар да е сравнително отскоро в столицата Алжир, Марияна отлично знае, че страната е сред световните лидери по залежи и износ на природен газ и нефт, ключов енергиен доставчик за ЕС...

публикувано на 17.09.23 в 10:35

110 години след разорението на тракийските българи

"Разорението на тракийските българи" е забележителен труд на професор Любомир Милетич, в който ученият добросъвестно документира трагичните обстоятелства около прогонванията с елемент на геноцид на нашите сънародници от одринска и беломорска Тракия през 1913 г. след Междусъюзническата война. В понятието "разорение", наложено от Любомир Милетич в..

публикувано на 14.09.23 в 11:50