Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Резултати от международната конференция "Чиста енергия за хората"

Снимка: БГНЕС

Шестото издание на международната онлайн конференция "Чиста енергия за хората" се проведе в края на април.

Организациите "Природозащита от трето поколение" E3G и CEE Bankwatch Network, се присъединиха като партньори към основните организатори: Екологично сдружение "За Земята".

Тазгодишното издание акцентира върху усилията и трудностите, свързани с увеличаването на темповете на сградно обновяване и с ускореното въвеждане на индивидуално и централизирано екологично отопление. Вниманието беше насочено към термопомпите, соларното отопление и топлофикациите, и бяха обсъдени потенциала и икономическата им рентабилност. Разгледани бяха европейски и национални политики, а също и финансови инструменти и програми, ориентирани към домакинствата.

Конференцията беше със свободен достъп за всички желаещи и в нея участваха граждани, експерти и политици, които обсъдиха предизвикателствата и възможностите в контекста на европейските усилия за декарбонизация на сградния фонд и отоплителния сектор.

Участници от Белгия, Германия, Франция, Обединеното кралство, Латвия, Естония, Полша, Унгария и България споделиха опит в създаването на достъпни решения за чисто и зелено бъдеще.

Сред обсъдените теми бяха:
• Директивата за енергийните характеристики на сградите: напредък на преговорите в ЕС;
• Финансиране на енергийния преход;
• Политики за изграждане на устойчив и справедлив пазар на термопомпи;
• Пътна карта за сградна декарбонизация спрямо енергийния сценарий CLEVER;
• Добри практики в отоплението с възобновяеми енергийни източници в сградите;
• Подготвяне на сградите за нискотемпературно отопление;
• Сградното обновяване в Централна и Източна Европа и какво става на национално ниво в България, Естония и Латвия;
• Най-добри практики в областта на енергийната ефективност и битовото отопление;
• Повишаването на квалификацията в строителния сектор като фактор, подпомагащ екологичния преход;
• Намаляване на замърсяването на въздуха от отоплението;
• Повишаване на екологичността на централизираното топлоснабдяване в Централна и Югоизточна Европа;
• Декарбонизация на топлофикационните мрежи в Европейския съюз и други.

Бяха представени и работещи европейски примери за енергийни общности за отопление и охлаждане, резултатите от програмите Life+ за подмяна на отоплителни уреди в България, както и ефекти от забраната на отоплението на твърдо гориво в Полша, въведена още през 2018 г. в Краков.

Подробности чуйте в звуковия файл – "Зелени минути" в предаването "Лабиринти на познанието".


По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35

Прозорци към подземния свят в Нощта на учените

Преди 145 години, в годината на Освобождението – 1878, са открити първите пещерни животни в България, а около век по-късно вече са съобщени над 860 вида обитатели на българските пещери, което нарежда страната ни на едно от челните места в списъка на страните с най-богата и разнообразна подземна фауна в света. Има ли какво още да се открива или пещерната..

публикувано на 26.09.23 в 10:15

Еврика! Успешни българи: Радина Бодурова

"Когато сложих униформата, започнах да мисля като по-зрял човек", казва Радина Бодурова. Тя е студентка в четвърти курс във Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия, нейната специализация е щурман и ръководител на полети. В началото на тази година тя получи   голямата награда "Студент на годината", която се връчва от..

публикувано на 25.09.23 в 17:05

Палави делфини, пищящи стриди и гигантски костенурки в Оман

Представете си: лодката пори кристална вода, в която нежно се поклащат пъстроцветни риби и корали. Изведнъж изскача сребърният гръб на делфин, който весело ви опръсква, преди да се гмурне отново. Майки делфинки, следвани от бебетата си, правят лупинги във въздуха. И докъдето погледът ви стига, морето прилича на пълно със сребърни лъжици, които сякаш..

публикувано на 25.09.23 в 08:20

Смирненски като емблема на противоречивата българска история

125 години от рождението и 100 години от смъртта на едно от най-талантливите български пера – роденият в Кукуш Христо Измирлиев. Разсъждаваме за историята на страната, видяна в огледалото на творчеството, но и на живота на нашите класици. Често те са придърпвани за идеологическа употреба, често след това – компенсаторно отричани с обратен знак...

публикувано на 21.09.23 в 10:35