Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Резултати от международната конференция "Чиста енергия за хората"

Снимка: БГНЕС

Шестото издание на международната онлайн конференция "Чиста енергия за хората" се проведе в края на април.

Организациите "Природозащита от трето поколение" E3G и CEE Bankwatch Network, се присъединиха като партньори към основните организатори: Екологично сдружение "За Земята".

Тазгодишното издание акцентира върху усилията и трудностите, свързани с увеличаването на темповете на сградно обновяване и с ускореното въвеждане на индивидуално и централизирано екологично отопление. Вниманието беше насочено към термопомпите, соларното отопление и топлофикациите, и бяха обсъдени потенциала и икономическата им рентабилност. Разгледани бяха европейски и национални политики, а също и финансови инструменти и програми, ориентирани към домакинствата.

Конференцията беше със свободен достъп за всички желаещи и в нея участваха граждани, експерти и политици, които обсъдиха предизвикателствата и възможностите в контекста на европейските усилия за декарбонизация на сградния фонд и отоплителния сектор.

Участници от Белгия, Германия, Франция, Обединеното кралство, Латвия, Естония, Полша, Унгария и България споделиха опит в създаването на достъпни решения за чисто и зелено бъдеще.

Сред обсъдените теми бяха:
• Директивата за енергийните характеристики на сградите: напредък на преговорите в ЕС;
• Финансиране на енергийния преход;
• Политики за изграждане на устойчив и справедлив пазар на термопомпи;
• Пътна карта за сградна декарбонизация спрямо енергийния сценарий CLEVER;
• Добри практики в отоплението с възобновяеми енергийни източници в сградите;
• Подготвяне на сградите за нискотемпературно отопление;
• Сградното обновяване в Централна и Източна Европа и какво става на национално ниво в България, Естония и Латвия;
• Най-добри практики в областта на енергийната ефективност и битовото отопление;
• Повишаването на квалификацията в строителния сектор като фактор, подпомагащ екологичния преход;
• Намаляване на замърсяването на въздуха от отоплението;
• Повишаване на екологичността на централизираното топлоснабдяване в Централна и Югоизточна Европа;
• Декарбонизация на топлофикационните мрежи в Европейския съюз и други.

Бяха представени и работещи европейски примери за енергийни общности за отопление и охлаждане, резултатите от програмите Life+ за подмяна на отоплителни уреди в България, както и ефекти от забраната на отоплението на твърдо гориво в Полша, въведена още през 2018 г. в Краков.

Подробности чуйте в звуковия файл – "Зелени минути" в предаването "Лабиринти на познанието".


По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Милена Ташкова: Човек трябва да опознае емоциите си, за да ги контролира

Милена Ташкова е клиничен психолог, директор на "Психодраматична  работилница " , психотерапевт, супервайзър и обучител по метода психодрама и главна част от проекта "Живот на килограм", който помага за превенцията на хранителните разстройства при тийнейджърите. "От 25 години работя като психотерапевт и през годините българите се научиха да търсят..

публикувано на 28.03.24 в 14:30
„В лабораторията на художника“ от Александър Божинов

Историята като шарж

Александър Божинов (1878-1968) преживява двете световни войни, Народния съд и още много политически преобръщания и изпитания. В живота му историята често се оглежда като в огледало и се отразява с абсурдното си лице. За Божинов, за историята като гротеска, за хода на времето в шаржови и сатирични измерения говорим с проф. Ваня Добрева, проф...

публикувано на 28.03.24 в 11:19

За Трявна… като за Трявна

Има много места в България, които те грабват от пръв поглед. Ако тръгнеш по старинната улица от Калинчевата и Даскаловата къща, минеш покрай дома на Славейкови – баща и син, Петко и Пенчо, прекосиш гърбатия мост и площада с часовниковата кула, поклониш се на вдълбаната в земята църква, то е пределно ясно къде си попаднал. Но нашият екип бе тук..

публикувано на 27.03.24 в 07:35
Куршум джамия

До края на март Куршум джамия отваря врати

След 9 години на съдебни битки и протести бившият мюсюлмански храм Куршум джамия в Карлово вече е реставриран и става музей, който ще отвори врати съвсем скоро. Куршум джамия е паметник на културата от национално значение. При реставрацията са запазени елементи от 1485 година, когато е построена джамията. "Тази сграда е най-старата от Османския..

публикувано на 26.03.24 в 15:45

Поредица кратки филми за опазването на българските гори

Гората е сложен организъм, който за жалост не е безгранично устойчив и вечен. Редица фактори – като изсичането на дървета и климатичните промени – влияят на горската екосистема.  Преди Седмицата на гората (1-7 април ) в "Нашият ден" разговаряме с Нели Дончева от WWF България за поредицата кратки филми, посветени на опазването на българските гори...

публикувано на 26.03.24 в 09:50