Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Владимир Николов и "Песента на титаните: история за динозаври"

Първата палеонтологична книга на български език съчетава научната добросъвестност с художествен талант

"Динозаврите са изключително интересни, защото са на кръстопътя на реалността и митологията. Много аспекти от анатомията им днес ни изглеждат толкова чужди, че сме склонни да ги обявим едва ли не за извънземни, но те са истински – имаме костите им, имаме доказателства, че са съществували на планетата ни много преди ние да се появим.

Били са изключително успешна група, която е доминирала живота на Земята в продължение на 150 милиона години. За сравнение ние съществуваме като обособен вид от 300 хил. години, а нашето семейство - на човекоподобните може би от десетина милиона години", споделя палеонтологът, палеоиюстратор и докторант в Националния природонаучен музей при БАН Владимир Николов. Повод за гостуването му в "Лабиринти на познанието" е неговата дебютна книга – "Песента на титаните: история за динозаври".


В седем увлекателни разказа той проследява историята на третата експедиция до Трънското находище на динозаври, провела се през 2020 година. На страниците оживява всекидневието на учените, работата и трудностите, с които се сблъскват, описани са методите, които използват, за да осветят историята, нашепвана им от древните кости през дълбините на времето. За най-любознателните е включен подробен терминологичен речник, биографични профили на участниците в експедициите и множество снимки, диаграми и илюстрации с реконструкции на гръбначните животни обитавали България през къснокредната епоха.

Епилогът към книгата е на световноизвестния експерт по динозаврите проф. Стийв Брусати.

Книгата съчетава увлекателен разказ с  научна добросъвестност. Текстът има четирима консултанти: проф. Николай Спасов и гл. ас. Латинка Христова от Националния природо-научен музей - БАН, проф. Марлена Янева от Геологическия институт - БАН и гл. ас. Дочо Дочев от Геолого-географския факултет на Софийския университет.

Изданието се осъществява в партньорство с MediaBricks.bg и приходите от продажбата му ще бъдат използвани в подкрепа на бъдещите палеонтологични експедиции на екипа на Националния природо-научен музея към БАН.


Авторът Владимир Николов е палеонтолог и палеоилюстратор, докторант в Националния природонаучен музей при БАН. Изследва костните тъкани на фосилни гръбначни животни, открити в България, и участва активно в проучването на динозавърското находище край град Трън. Носител е на докторантската стипендия на фондация "Карол Знание" за 2020 г., а работата му в Трънско е подкрепена от The Jurassic Foundation. Илюстрирал е детската книга Excavate! Dinosaurs: Paper Toy Palaeontology и е автор на корицата на българското издание на бестселъра "Възход и падение на динозаврите" на Стийв Брусати. Участник е в международната палеоарт изложба Picturing the Past (2018), а негови творби са отпечатвани в учебници, научнопопулярни книги, енциклопедии и списания.

Снимки: Националния природонаучен музей при БАН

По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35