Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да поддържаме стабилни нива на глюкоза и да ядем каквото харесваме

Снимка: colibri.bg

Ако започнете да пишете в Гугъл "Как да..." едно от първите, ако не и най-първото предложение за продължаване на фразата е Как да отслабна.
Не е тайна, че в света, който обитаваме днес, повече хора страдат от наднормено тегло и затлъстяване, отколкото от недохранване. Знайно е, че ако диабетът беше държава, щеше да е шеста по население. Почти няма човек, който да не се е опитвал сам или по лекарско предписание да отслабне – уви, в повечето случаи без особен успех.
Част от причините за това са във факта, че храната, която ядем днес е много различна от това, което се е консумирало през последните 50-100 години. И най-голямата промяна идва от изобилието на захар.
Някога тялото ни е приемало глюкоза чрез растителна храна, богата на влакнини, които имат способността да забавят усвояването на глюкозата от нашия организъм.

Но днес главната част от продуктите в супермаркетите са изпълнени с нишесте и захар. От белите пшеничени брашна до сладоледа през кетчупа и подсладените кисели млека, влакнините изчезват от нашето хранително меню. Това не е случайно, влакнините, или фибрите, се премахват при преработката, за да се удължи трайността на продуктите.

Разбира се и много фактори влияят върху храненето и върху здравето ни, но поддържането на стабилни нива на глюкоза без големи пикове и спадове, е добре не само за да поддържаме умерено тегло, но и да не се чувстваме постоянно гладни и дебели, уморени, изнервени и с лоша кожа.

Ако не друго, книгата "Глюкозната революция“ ни помага да разберем как действа тялото ни, как е устроено и какво му влияе добре.
Авторката, Джеси Инчауспе съчетава богато научно познание с увлекателен разказ. Тя е създателката на Инстаграм акаунта Богинята на глюкозата – @glucosegoddess, в който пише и обменя информация с десетки хиляди свои последователи за ролята на глюкозата за човешкото физическо и психическо здраве.
Книгата ѝ "Глюкозната революция" излиза през април 2022 г., веднага става бестселър във Франция, САЩ, Англия, Австралия, Испания и Германия, а за по-малко от година е преведена на повече от 30 езика.

Инчауспе родена във Франция през 1992 г., завършва математика в лондонския "Кингс колидж" и биохимия в университета "Джорджтаун" във Вашингтон, живее в Париж и Ню Йорк. На 19-годишна възраст тежък инцидент, от който едва оцелява, пробужда интереса ѝ към медицината и по-специално към науката за храненето.
В какво се съдържа глюкозната революция разказва Гергана Гълъбова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храмът Джогеса в Корея

Да влезеш в манастир за един ден – в Сеул

Храмът Джогеса e сгушен между небостъргачите в центъра на Сеул и се смята за сърцето на корейския дзен будизъм. Всички пътища водят до него, особено ако се разхождате по оживената улица "Джонгно" или около бившия императорски дворец. Като стражи на религията, пред главната сграда – храма Деунджон, ви посрещат две величествени дървета,..

публикувано на 14.11.25 в 17:21
 Проф. Румен Кастелов

Спорт, диета или хранителни добавки?

Опитахме чрез подобна градация да предизвикаме гледните точки на проф. Румен Кастелов. Коментарът на водещия специалист, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в МВР болница, определи в началото основните фактори за телесно здраве и добра кондиция на опорно-двигателния апарат. Опитният лекар и хирург постави акценти върху битовите и..

публикувано на 14.11.25 в 09:25

Физическият факултет на Софийския университет кани всички на Eсенен ден на отворените врати

В петък на 14 ноември 2025 г. от 10 часа Физическият факултет на СУ "Св. Кл. Охридски" отваря вратите си за всички, които искат да преживеят няколко интересни и ползотворни часа. Ученици, учители, родители, деца, студенти и граждани ще могат да видят, че физиката е увлекателна и интересна, че е престижна наука с многобройни възможности за..

публикувано на 14.11.25 в 08:35
Проф. Стефана Димитрова

В годината на 90-ия си юбилей проф. Стефана Димитрова представя своя "Лингвистичен роман"

На 12 ноември в Ректората на Софийския университет Факултетът по класически и нови филологии със съдействието на катедра "Испанистика" и катедра "Англицистика и американистика" и Филологическият факултет на Пловдивския университет организираха честване на юбилея на известната българска лингвистка , в рамките на което тя представи новата си книга...

публикувано на 13.11.25 в 08:25
Мария Боянова, гл. ас. д-р Радина Илиева, гл. ас. д-р Стамен Кънев (от ляво надясно) на събитие в столичен мол за разпространяване на образователните програми и продукти на Националния етнографски музей, както и актуалните изложби.

НЕМ – пазител на българската идентичност: 3 епизод – Образователни програми

В третия епизод, посветен на Националния етнографски музей към БАН, разказваме за образователните програми , които реализира музеят днес. Националният етнографски музей към Българската академия на науките съществува, за да събира и изследва истории и предмети от бита на българина в миналото и настоящето. Сред основните цели на музея са: Да..

публикувано на 12.11.25 в 16:10