Eмисия новини
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Как да поддържаме стабилни нива на глюкоза и да ядем каквото харесваме

Снимка: colibri.bg

Ако започнете да пишете в Гугъл "Как да..." едно от първите, ако не и най-първото предложение за продължаване на фразата е Как да отслабна.
Не е тайна, че в света, който обитаваме днес, повече хора страдат от наднормено тегло и затлъстяване, отколкото от недохранване. Знайно е, че ако диабетът беше държава, щеше да е шеста по население. Почти няма човек, който да не се е опитвал сам или по лекарско предписание да отслабне – уви, в повечето случаи без особен успех.
Част от причините за това са във факта, че храната, която ядем днес е много различна от това, което се е консумирало през последните 50-100 години. И най-голямата промяна идва от изобилието на захар.
Някога тялото ни е приемало глюкоза чрез растителна храна, богата на влакнини, които имат способността да забавят усвояването на глюкозата от нашия организъм.

Но днес главната част от продуктите в супермаркетите са изпълнени с нишесте и захар. От белите пшеничени брашна до сладоледа през кетчупа и подсладените кисели млека, влакнините изчезват от нашето хранително меню. Това не е случайно, влакнините, или фибрите, се премахват при преработката, за да се удължи трайността на продуктите.

Разбира се и много фактори влияят върху храненето и върху здравето ни, но поддържането на стабилни нива на глюкоза без големи пикове и спадове, е добре не само за да поддържаме умерено тегло, но и да не се чувстваме постоянно гладни и дебели, уморени, изнервени и с лоша кожа.

Ако не друго, книгата "Глюкозната революция“ ни помага да разберем как действа тялото ни, как е устроено и какво му влияе добре.
Авторката, Джеси Инчауспе съчетава богато научно познание с увлекателен разказ. Тя е създателката на Инстаграм акаунта Богинята на глюкозата – @glucosegoddess, в който пише и обменя информация с десетки хиляди свои последователи за ролята на глюкозата за човешкото физическо и психическо здраве.
Книгата ѝ "Глюкозната революция" излиза през април 2022 г., веднага става бестселър във Франция, САЩ, Англия, Австралия, Испания и Германия, а за по-малко от година е преведена на повече от 30 езика.

Инчауспе родена във Франция през 1992 г., завършва математика в лондонския "Кингс колидж" и биохимия в университета "Джорджтаун" във Вашингтон, живее в Париж и Ню Йорк. На 19-годишна възраст тежък инцидент, от който едва оцелява, пробужда интереса ѝ към медицината и по-специално към науката за храненето.
В какво се съдържа глюкозната революция разказва Гергана Гълъбова.

По публикацията работи: Росица Михова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!  
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Съчетаването на архитектурно наследство и спорт е тема на международна среща в УАСГ

В периода 16–20 май 2025 г. в Университета по архитектура, строителство и геодезия (УАСГ), София ще се проведе международна среща под надслов Heritage in Action: Revive&Thrive2BG насочена към студенти и преподаватели, с акцент върху културното наследство и спорта като взаимосвързани елементи на съвременното образование. "Основната цел е на..

публикувано на 09.05.25 в 10:15

Даниел Симеонов: Изкуството е изключително важно за развитието на всеки млад човек

Даниел Симеонов завършва кинорежисура в Нов български университет. Следвал е също философия в Софийския университет и световно кино в Биркбекския университет в Лондон. През 2018 г. завършва лидерската програма за учители на фондация "Заедно в час", както и педагогика в Пловдивския университет. През 2022 г. е стипендиант по медийна грамотност на..

публикувано на 08.05.25 в 16:25

Кой дърпа конците

Предаването разказва за куклите и по-специално за историята на кукления театър – част от историята на човешката цивилизация. Припомня и българския принос натрупал вече повече от стогодишен опит в тази сфера. С доцент Мирослав Цветанов, преподавател в НАТФИЗ и режисьор на куклени спектакли, с известния ни театрален и куклен режисьор Катя Петрова, и с..

публикувано на 08.05.25 в 08:20
Проф. Веселин Дафов

Проф. Веселин Дафов за религията в училище: Допусна се хора да се карат за нещо, което не знаем какво е

Уважаваният преподавател и учен споделя позицията си по повод разгорещилия се спор за или против въвеждането на задължително избираем предмет "Добродетели и религия" в средното училище. Сюжетът не е нов, но беше скандално актуализиран от недобре обоснованото намерение на МОН за спешно въвеждане на нов учебен предмет. В предложението се преплетоха..

публикувано на 07.05.25 в 09:32

Десислава Борисова – млад учител и финалист на FameLab 2025

Десислава Борисова е докторант и млад български учен, чиято страст към науката и преподаването се превръща в лична мисия. Тя преподава Химия и опазване на околната среда в частното основно училище "Томас Едисън", като същевременно посвещава времето си и като доброволец в престижната школа по химия на Фондация "Миню Балкански". Миналата година Десислава..

публикувано на 06.05.25 в 14:19