Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Уговорете си среща с науката

Летният форум на Рацио е на 3 юни в София тех парк

Снимка: ratio.bg

На 3 юни София Тех парк отново става платформа за вълнуваща среща с науката на летния форум на Рацио.

Тази година свързващата нишка между отделните презентации е живата материя – от гените, които програмират вида и донякъде поведението ни до връзката ни с всички други живи организми на света.

Дървото на живота, но не като метафора, или поне не само, е в центъра на презентацията на Джеймс Розиндел.

Поведението на динозаврите и как съдим за него пък е нещото, което вълнува Дейвд Хоун.

Дали трябва да ни плашат възможностите на генетичното редактиране или ползите и възможностите са повече – това пък ще научим от Матю Коб.


В изложбените зони на форума ще има две експозиции: От "Еvolution’s Playground" ще научите с кои животни сме по-сходни, отколкото очакваме, а в “Echoes of Existence” ще се срещнете отблизо с някои застрашени от изчезване видове и ще научите повече за потенциалните ефекти от това.

Слушайте "Лабиринти на познанието" в четвъртък, 1 юни от 15.10 часа, за да разберете кои са късметлиите, които печелят два двойни билета за форума в събота и чуйте Василена Вълчанова, която разказва повече за лекторите и програмата.

Снимки: Рацио
По публикацията работи: Росица Михова
 
Акцентите от деня са и в нашата Фейсбук страница. Последвайте ни. За да проследявате всичко най-важно в сферата на културата, присъединете се към групата БНР Култура.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомените на един гайджин от Япония

Проф. Сергей Герджиков за нравите и светогледа в Страната на изгряващото слънце. Проф. Сергей Герджиков има близо 150 забележителни трудове по философия, но в "Покана за пътуване" разговаряме с него като автор на две книги за Страната на изгряващото слънце – "Японски дневник" и "Японски загадки", резултат от двете му посещения там. Той..

публикувано на 29.09.23 в 08:10
Родопската теснолинейка

Вдъхновяваща, поетична и достъпна наука в Нощта на учените 2023

"Науката е поезията на реалността", казва Ричард Докинс, един от най-изявените учени на съвремието. В духа на това разбиране за научното познание протича и Европейската Нощ на учените - инициатива, чиято програма се обогатява и развива с всяка изминала година. На 29 септември Нощта настъпва с програма в 30 града - от Асеновград до Белоградчик,..

публикувано на 28.09.23 в 18:35

На лов за сън

Учените, философите и поетите векове наред са се питали за какво служи сънят? Винаги е имало личности, които са гледали на съня како на вид слабост, на изгубено, непродуктивно време. В последните години науката напредна доста и откри, че по време на сън мозъкът ни извършва забележителна по обем и интензивност работа, за да пречисти натрупаната през..

публикувано на 28.09.23 в 12:45
„Разбиване на въстаниците от юнкери и германци“ от Димитър Гюдженов

Бунтът на масите – Войнишкото въстание

105 години от Войнишкото въстание – първото, което поставя рязко изкарва наяве проблема за вътрешното разслоение и слага началото на социалните борби в Царство България. След пробива при Добро поле отчаяните от мизерия, глад, студ и безкрайни сражения български войници тръгват на поход към София, за да попитат управляващите защо за пореден път..

публикувано на 27.09.23 в 17:30

Родният замък на Батенберг – място за поклонение и за сватби

Замъкът Хайлигенберг се намира южно от Франкфурт на Майн и близо до Дармщат.   Но не само природните красоти и архитектурата са интересни за българите, посетили провинция Хесен и отскочили до Хайлигенберг. В имението там е роден първият български владетел след освобождението през 1878 година – княз Александър фон Батенберг. Д-р Зигрун Комати е..

публикувано на 27.09.23 в 08:35