Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Силвия Недкова (вдясно) и Михайлина Павлова

Баналността на патриотизма*

Преди дни в сайта "Площад Славейков" журналистката Силвия Недкова публикува текст, посветен на предстоящия ни национален празник и на банализирането на българския патриотизъм. Времето за четене на нейния коментар е точно три минути. Размишленията по..

публикувано на 02.03.24 в 09:00
 Калоян Константинов

Наградените в "Златен Шиши" са вредни – занижават нивото на дискусия в обществото

Кои бяха "наградени" в конкурса за вредна журналистика "Златен Шиши" 2023, разказва в "Мрежата" Калоян Константинов, главен редактор на независимото издание "КлинКлин" и организатор за поредна година на конкурса: С какви аргументи са определени..

публикувано на 26.02.24 в 09:00
Проф. Димитър Вацов и Николета Атанасова

Пеевски първи въведе руските пропагандни клишета в българското медийно пространство

Новите канали на руската пропаганда в онлайн медиите у нас, според новото проучване на Фондация за хуманитарни и социални изследвания – София (ФХСИ), връзката между сайтовете-бухалки и разпространителите на дезинформация, както и триъгълникът..

публикувано на 24.02.24 в 09:10
Представяне на 9 издание на Черната книга

"Черната книга" – наръчник на потребителя за демокрация

Деветото издание на "Черна книга на правителственото разхищение в България" събра 15 журналистически разработки, които описват злоупотреби с обществен ресурс. Книгата е резултат от съвместната работа на Фондация за свободата "Фридрих Науман" и..

публикувано на 19.02.24 в 11:40

Светлана Бахчеванова: Грешка е да не се помни историята

Светлана Бахчеванова е известна фотожурналистка, която е свързала кариерата си с в. "Демокрация" и БТА. Днес нейно дело е издателство "ФотоЕвиденс", което публикува книги, посветени на човешкото страдание – социална несправедливост, нарушени човешки..

публикувано на 19.02.24 в 09:00
Георги Лозанов

Георги Лозанов: Време е за гневна журналистика

Кое днес е журналистика и кое пропаганда? В деня, в който научихме за смъртта на Алексей Навални, разговаряме с доц. Георги Лозанов, медиен експерт и преподавател по журналистика за отгласите, които имаше интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин...

публикувано на 18.02.24 в 16:37

Маргарита Шурупова: Меката сила на Русия в България е недооценена

Кой е Борис Надеждин и как една руска журналистка вижда руското влияние в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, журналистка, избягала от Русия в България след началото на войната в Украйна. "Борис Надеждин..

публикувано на 12.02.24 в 08:55
Емилия Милчева и Николай Стоянов

Николай Стоянов: Моделът КТБ още е жив и не изглежда да е особено отслабнал

Медиите бухалки у нас – кога бяха създадени, от кого и защо в контекста на убийството на така наречения "Нотариус" и заплахите срещу съдии и прокурори именно през такива сайтове – бухалки. Както и как пътят на медиите трасира и осветява всичко което..

публикувано на 10.02.24 в 09:25
Алек Алексиев и Михайлина Павлова

Пропагандата има силата на остеопороза

Актьорът Алек Алексиев е познат в обществото с категоричните си позиции и с каузите, които не се страхува да отстоява. След началото на войната на Русия срещу Украйна той няколко пъти пътува до нападнатата страна, за да отнесе помощи и да изведе на..

публикувано на 05.02.24 в 08:55
Том Грос

Световната общност и международните организации не помагат за постигането на мир в Близкия изток

Том Грос е познат като един от най-влиятелните британски журналисти. Често го наричат "армия от един човек", който прави едни от най-точните и задълбочени коментари и анализи за процесите в Близкия изток. Той води битка срещу насажданите стереотипи за..

публикувано на 02.02.24 в 16:00