Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Стефан Кръстев: SLAPP делата са добре премислена стратегия за сплашване

Документалната поредица на Антикорупционния фонд (АКФ) "Под прицел – три свободни пера“, в която разказват лични истории за SLAPP дела "стратегически дела срещу публично участие“ ,  как през такива дела се упражнява натиск върху журналисти в България от..

публикувано на 11.03.23 в 11:54
проф. Андреана Ефтимова (вляво) и Михайлина Павлова

Непредвидимият живот на думите

В "Мрежата" гостува  проф. Андреана Ефтимова от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". Тя води лекционни курсове по медиен език и стилове на писането, култура на писането и стилове в общуването в интернет, невербална..

публикувано на 06.03.23 в 09:00

Патриотизмът като мост към бъдещето

Какво означават българските ни национализми, комплексите и криворазбраният ни патриотизъм? Що за ценност е патриотизмът и как да защитим Отечеството си от разединение? Къде е обществото и защо гневът и недоволството облякоха народни носии и избраха да..

публикувано на 03.03.23 в 20:30

Калоян Константинов: Украинците ще победят, защото имат воля за живот

Кои са носителите на наградите "Златен Шиши" за лоша и вредна журналистика през през 2022, които независимият сайт "КлинКлин" раздава за втора поредна година , както и войната в Украйна, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Калоян..

публикувано на 27.02.23 в 08:40

Йордан Ефтимов: В тази война много по-важен е колективният Путин

В "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. д-р   Йордан Ефтимов , поет, преподавател в НБУ, коментира метафорите и посланията в книгата си "Преди да измият кръвта", посветена на войната в Украйна.   Свикнахте ли с тази война "В моята книга има..

публикувано на 26.02.23 в 08:45

Андрей Захаров: Путин иска всички да мислят, че войната е нещо нормално

Една година, след нахлуването на Русия в Украйна – какво загуби Русия в тази война, защо свободомислещите руснаци са малцинство, какво пречупи руската интелигенция, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Андрей Захаров, руски журналист,..

публикувано на 25.02.23 в 08:30

СЕМ поиска право на отговор след интервю на Нели Огнянова за БНР

Председателката на  СЕМ Соня Момчилова поиска право на отговор, във връзка с интервю с проф. Нели Огнянова в предаването "Мрежата" по програма "Христо Ботев" от 10 февруари 2023 г .  Проф. Нели Огнянова: Важно е държавите да прилагат мерките..

публикувано на 17.02.23 в 17:00
Иля Бер

Иля Бер: В Русия има 4-5 различни Русии

В навечерието на 24 февруари, когото ще се навърши една година от нападението на Русия над Украйна, в "Мрежата" гостува Иля Бер – журналист, редактор, фактчекър. В момента той живее в Талин, Естония, и работи в най-големия новинарския сайт "Delfi",..

публикувано на 17.02.23 в 16:50
Проф. Нели Огнянова

Проф. Нели Огнянова: Важно е държавите да прилагат мерките ефективно

Влезе в сила деветият санкционен пакет на ЕС за мерки към прокремълските пропагандни медии. Как мерките се прилагат в България и доколко успешна е битката с прокремълска пропаганда у нас, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев" проф...

публикувано на 13.02.23 в 08:45

Петър Ганев: Когато съдебната реформа стигне до НС, парламентът се разпада

За осми пореден път излезе "Черната книга на правителственото разхищение", в която са поместени разследвания на журналисти от различни медии. Разследванията им илюстрират как се харчат и крадат безнаказано държавни пари, както и корупционните модели на..

публикувано на 12.02.23 в 08:45