Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Сергий Кузан и Николета Атанасова

Сергий Кузан: Всякакви призиви за мир всъщност са призиви за капитулация

Как руската пропаганда завладява обществата през медиите и политиците. Какъв е опитът на Украйна срещу дезинформацията. Как се разследват военни престъпления по време на война? За всичко това разказва Сергий Кузан , председател на Украинския център..

публикувано на 02.10.23 в 09:00
Николета Даскалова

Николета Даскалова: По-важни от зададените въпроси са тези, които журналистът е спестил

Кои отношения между медии, журналисти и политици рушат доверието на гражданите и към едните, и към другите, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николета Даскалова, медиен анализатор от фондация ”Медийна демокрация” Нестандартното..

публикувано на 30.09.23 в 09:10

Конспирацията като драматургия, овкусена със злодеи и щипка емоция

Кои са новите конспирации, които заливат света? Как така синоптиците развалят времето и лъжат за глобалното затопляне? Защо искат да ни превърнат в зомбита? Кой ни държи в подчинение? Каква е целта на конспирацията – да ни плаши и да посее съмнение за..

публикувано на 25.09.23 в 09:05
Паметникът на Независимостта край Царския дворец, пл. „Княз Александър I“, София.

Какво съединение ни трябва днес, за да я има независимостта утре

На 22 септември 1908 година в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново княз Фердинанд прочита Манифест към българския народ, с който се обявява Независимостта на Княжество България и изрича следните думи: "България вече се е издигнала като..

публикувано на 22.09.23 в 20:57
Разрушена, непоправена сграда в Гостомел

Мария Орейли: Руснаците стреляха по мирното население

Връщаме се в началото на руското нападение над Украйна на 24 февруари 2022 година. Докато тогава ние, а и цял свят, се чудехме възможно ли е да има истинска война в Европа, в 21-ви век, за Мария Орейли и още много като нея този въпрос не стои...

публикувано на 18.09.23 в 08:15

Володимир Скосогоренко: Най-страшна на фронта е тишината и как войната изтрива всички ценности

Пренасяме на фронта в Украйна. Там, където в голяма степен се решава съдбата не само на украинския народ, но и на цяла Европа. Няма как, разбира се, да сме там буквално, но това става възможно през разказа на воювали украинци, днес ветерани...

публикувано на 16.09.23 в 09:05

Петко Петков: Бомбоубежища за деца – да, страшно звучи, но това е реалността

Защо и как се строят на бомбоубежища за деца в украински училища коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Петко Петков, компютърен инженер, който живее в Украйна от началото на войната и който е част от създателите на "Гуртум" – фондацията,..

публикувано на 15.09.23 в 15:15

Свободата на изразяване не е безгранична

Колко е дълга историята на омразата в България? Имат ли чувствителност към нея медиите, държавата и обществото или какво се случва, когато липсва общественият отговор на антисемитския колаж със Соломон Паси, недопускането на роми до плувни басейни,..

публикувано на 10.09.23 в 09:33

Социалните мрежи и медиите – споделяне на съдържание и печалби

Страда ли журналистиката от отнемането на дяла ѝ от социалните мрежи?  Наскоро Канада въведе закон, който задължава социални мрежи и търсачки да плащат на канадските медии за линкове към техни новини, споделени в платформите. Как това ще промени света на..

публикувано на 10.08.23 в 08:20

Деца за Путин

В Киев преди две седмици бе представен документалният филм-разследване "Деца за Путин". Разследването е дело на електронното издание "The Kyiv Indipendent" и по-конкретно на журналистката Олеся Бида и на режисьора Виталий Гавура. "The Kyiv Indipendent" е..

публикувано на 04.08.23 в 09:15