Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Представяне на 9 издание на Черната книга

"Черната книга" – наръчник на потребителя за демокрация

Деветото издание на "Черна книга на правителственото разхищение в България" събра 15 журналистически разработки, които описват злоупотреби с обществен ресурс. Книгата е резултат от съвместната работа на Фондация за свободата "Фридрих Науман" и..

публикувано на 19.02.24 в 11:40

Светлана Бахчеванова: Грешка е да не се помни историята

Светлана Бахчеванова е известна фотожурналистка, която е свързала кариерата си с в. "Демокрация" и БТА. Днес нейно дело е издателство "ФотоЕвиденс", което публикува книги, посветени на човешкото страдание – социална несправедливост, нарушени човешки..

публикувано на 19.02.24 в 09:00
Георги Лозанов

Георги Лозанов: Време е за гневна журналистика

Кое днес е журналистика и кое пропаганда? В деня, в който научихме за смъртта на Алексей Навални, разговаряме с доц. Георги Лозанов, медиен експерт и преподавател по журналистика за отгласите, които имаше интервюто на Тъкър Карлсън с Владимир Путин...

публикувано на 18.02.24 в 16:37

Маргарита Шурупова: Меката сила на Русия в България е недооценена

Кой е Борис Надеждин и как една руска журналистка вижда руското влияние в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Маргарита Шурупова, журналистка, избягала от Русия в България след началото на войната в Украйна. "Борис Надеждин..

публикувано на 12.02.24 в 08:55
Емилия Милчева и Николай Стоянов

Николай Стоянов: Моделът КТБ още е жив и не изглежда да е особено отслабнал

Медиите бухалки у нас – кога бяха създадени, от кого и защо в контекста на убийството на така наречения "Нотариус" и заплахите срещу съдии и прокурори именно през такива сайтове – бухалки. Както и как пътят на медиите трасира и осветява всичко което..

публикувано на 10.02.24 в 09:25
Алек Алексиев и Михайлина Павлова

Пропагандата има силата на остеопороза

Актьорът Алек Алексиев е познат в обществото с категоричните си позиции и с каузите, които не се страхува да отстоява. След началото на войната на Русия срещу Украйна той няколко пъти пътува до нападнатата страна, за да отнесе помощи и да изведе на..

публикувано на 05.02.24 в 08:55
Том Грос

Световната общност и международните организации не помагат за постигането на мир в Близкия изток

Том Грос е познат като един от най-влиятелните британски журналисти. Често го наричат "армия от един човек", който прави едни от най-точните и задълбочени коментари и анализи за процесите в Близкия изток. Той води битка срещу насажданите стереотипи за..

публикувано на 02.02.24 в 16:00

Никола Тулечки: Притеснението от Изкуствения интелект е здравословно

Как изкуственият интелект и big data могат да си колаборират в полза на човечеството? Data Science & AI отключват един нов свят, в който данните са разменна валута и мощен инструмент за човека. Какви са ползите от употребата на ИИ в сферата на..

публикувано на 29.01.24 в 09:00
Силвия Великова

Силвия Великова: Не смятам, че съм другата гледна точка на Петър Волгин

За наградата "Сирак Скитник", работата ѝ в "Политически НеКоректно" и "Преди всички", както и случва ли се истинска промяна в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Силвия Великова , водеща в програма "Хоризонт" и носителка на..

публикувано на 27.01.24 в 08:55

Още има за какво да питаме Сирака

През изминалата 2023 г. Българското национално радио отбеляза с поредица инициативи и събития 140 години от рождението на своя патрон Сирак Скитник и 80 години от смъртта му.  Годишната награда на БНР "Сирак Скитник", учредена през 2001 година, се..

публикувано на 26.01.24 в 17:00