Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Марина Славкова: ЦИК си присвои чужди правомощия

В навечерието на балотажи за местна власт в България образователната платформа "Царски пищови" обясняват на младите граждани как се купуват гласове, какво е корпоративен вот и кои институции са отговорни за честността на изборите. Марина Славкова,..

публикувано на 03.11.23 в 14:10
Проф. Росен Стоянов и Михайлина Павлова

La calunnia в дигиталната ера

Дойде и последният ден на предизборната кампания. Утре предстои денят за размисъл, в който се предполага, че ще имаме време, преди в неделя да отидем да гласуваме, да си доподредим предпочитанията и да пресеем обещанията, които сме чули по време..

публикувано на 27.10.23 в 21:25
Владимир Митев

Владимир Митев: Румънските журналисти защитават името си с труда си

Владимир Митев, журналист от Румънската секция на БНР, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" по какво си приличат и различават румънските и българските медии, както и случилото се с главния редактор на "Gazeta Sporturilor" Каталин Цепелин...

публикувано на 23.10.23 в 10:10

Юлия Рошу: Нападението срещу медиите е нападение срещу демокрацията

Главният редактор на румънското издание "Gazeta Sporturilor" Каталин Цепелин бе принуден да напусне, тъй като отказа да предаде на ръководството на компанията материали, свързани с индустрията за залагания. Какви разпоредби, процедури и правила са..

публикувано на 23.10.23 в 09:05
Никола Тулечки

Никола Тулечки: През страниците с развлекателно съдържание устойчиво се сервира пропаганда

Излезе последният брой на списание "Критика и Хуманизъм", в който Никола Тулечки и Ралица Ковачева от Factcheck.bg показват как странички с развлекателно съдържание се използват във Фейсбук, за да събират огромни общности, на които после лесно и..

публикувано на 22.10.23 в 09:05

Иранските жени и лисичата дупка

В Иран стриктно е заглушаван гласът на жените, но те правят опит да се откъснат от уединения свят на дома, в който са поставени. Какво могат и какво не могат да правят иранките? Как успяват те да се появят в публичното пространство, за да изразят..

публикувано на 16.10.23 в 09:30
На 15 октомври в Софийската синагога се състоя Молитва за мир

Гневът в Израел се генерира в позитивна енергия

Навърши се седмица от кървавата терористична атака на Хамас срещу Израел, когато на 7 октомври терористи пробиха граничната ограда между Ивицата Газа и Южен Израел и по предварителен план се разпръснаха към места с голяма концентрация на хора – музикален..

публикувано на 16.10.23 в 09:00
Лора Георгиева

Лора Георгиева, АКФ: Моделът "Капитан Андреево" работи успешно навсякъде

Антикорупционният фонд (АКФ) излезе с ново разследване: "Игра на паркинги: Как лица, нашумели покрай скандала на Капитан Андреево, насочват интересите си към северната граница на България". Първият епизод на разследването коментира в "Мрежата" по програма..

публикувано на 09.10.23 в 09:00
Евгений Кънев

Евгений Кънев: Много са неистините при защитата на протестите

Кои въпроси не зададоха медиите на протестиращите през изтеклите седмици и как това се отрази на разбирането за протестите в обществото, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "За мен част от големия проблем за..

публикувано на 07.10.23 в 16:30
Сергий Кузан и Николета Атанасова

Сергий Кузан: Всякакви призиви за мир всъщност са призиви за капитулация

Как руската пропаганда завладява обществата през медиите и политиците. Какъв е опитът на Украйна срещу дезинформацията. Как се разследват военни престъпления по време на война? За всичко това разказва Сергий Кузан , председател на Украинския център..

публикувано на 02.10.23 в 09:00