Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Асен Агов

Асен Агов: Мнозинствата се създават от избирателите, а не от политиците

Какво обърква гражданите днес, защо президентът се държи агресивно с политици, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Асен Агов , журналист и бивш политик. "Хората у нас се объркаха, защото дълго време не бяха осведомявани за всичко, което..

публикувано на 04.06.23 в 08:45
Николай Стайков

Николай Стайков: Вече не спорим дали има корупционни механизми у нас

Какви процеси в държавата разкрива случаят "Осемте джуджета", разследван от АКФ (Антикорупционния фонд), след интервюто с Любена Павлова, бивша съпруга на Петър Петров (Еврото) – коментира Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, автор на..

публикувано на 03.06.23 в 09:00

Преди балотажа: свободни избори, които са дълбоко нечестни

Турските граждани не можаха да изберат своя президент от първи път и сега – надпреварата продължава. В навечерието на решителния втори тур, когато тонът и от двете страни се втвърдява, е разговорът в "Мрежата" с Мехмед Юмер , главен редактор на..

публикувано на 27.05.23 в 09:15

Независимата журналистика в Беларус е забранена

На 22 май т.г. стана известно, че Александър Лукашенко е помилвал блогъра Роман Протасевич, бивш главен редактор на платформата Nexta, който преди две години беше свален от самолет на Ryanair, приземен принудително в Минск, заедно с приятелката му София..

публикувано на 26.05.23 в 16:40

Георги Марчев: Журналистите трябва да вадят насрещни факти и да разобличават дезинформацията

Factcheck.bg представя обновения и допълнен "Пътеводител за проверка на факти". Георги Марчев, част от екипа на Factcheck.bg и съавтор на пътеводителя, разказва в предаването "Мрежата": "В обновения "пътеводител" са добавени нови инструменти , които..

публикувано на 22.05.23 в 08:55

Бюлент Кенеш: Ердоган е крайният резултат от отношението на гражданите към демократичните ценности

Защо гражданите на Турция продължават да подкрепят действащия президент Ердоган, какво следва на балотажа и какви бяха грешките на опозицията, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев“ Бюлент Кенеш , турски журналист, който днес живее в..

публикувано на 21.05.23 в 08:50

Николай Стайков: Иван Гешев е върхът на негативната селекция в прокуратурата

Институционалните войни и как започна овладяването на съдебната система в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ. "Това, което видяхме през последните дни и все още се изяснява,..

публикувано на 20.05.23 в 08:50

Предизборният спектакъл като изкуство

Турция е в навечерието на избори. Защо в Европа тези избори се определят като най-важните за годината? Ще се промени ли нещо в южната ни съседка след 14 май, и каква е оценката за 20-годишното управление  на Реджеп Таип Ердоган? Има ли недоволни? Има ли..

публикувано на 13.05.23 в 10:20
Христофор Караджов

Христофор Караджов: Властимащите и журналистите в България не работят в полза на обществото

Два дни преди Деня на свободния печат в САЩ се състоя годишната гала вечеря на кореспондентите в Белия дом. Какво си казват на тази среща журналистите и политиците, което не биха могат да си кажат официално? Какъв е българският контекст – как биха..

публикувано на 09.05.23 в 08:45

Капка Тодорова: Болестта на България е, че никакво деяние няма последствия

Защо не трябва да се "окопейчваме" и как се противодейства на езика на омразата, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Капка Тодорова , кореспондент на "Клуб Z" в Берлин, по повод статията ѝ: "Хайде да не се окопейчваме". Какво е..

публикувано на 07.05.23 в 09:00