Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Бюлент Кенеш: Ако нещо се случи с мен, виновникът ще е единствено Ердоган

Миналата седмица президентът на Турция Реджеп Ердоган постави условие пред Швеция да екстрадира турският журналист Бюлент Кенеш като разменна монета за влизането на Швеция в НАТО. Бюлент Кенеш е журналист над 25 години и доктор по близкоизточни..

публикувано на 18.11.22 в 15:23
Оля Липинска, Михайлина Павлова, Евгения Моторевска (от ляво надясно)

Многоликата съвременна война

Как изглежда съвременната война? Тази война, която вече не се води само на бойното поле, а нанася своите поражения чрез социалните мрежи, където пропагандата и дезинформацията не могат да бъдат спрени или контролирани. И как се отразява тя – войната,..

публикувано на 14.11.22 в 10:35

Николай Стайков: Когато "старите" партии предлагат съдебна реформа, казвам – не, благодаря

Какво се случва в България днес, за какво преговарят "старите" партии с "новите", защо главният прокурор започна да дава интервюта, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стайков , разследващ журналист и съосновател на..

публикувано на 05.11.22 в 11:20
Протести в Иран

Калоян Константинов: Да живееш в Иран е като да тичаш в тъмното, а да си журналист е престъпление

Калоян Константинов, главен редактор на "КлинКлин" и водещ на независимото онлайн журналистическо предаване "По острието" се завърна от Иран. Разказ от първо лице за събитията там. "За разлика от Украйна, бях там преди няколко..

публикувано на 04.11.22 в 19:10
Доц. Вяра Ангелова

Ухажваното радио или защо не бива да изгаряме професионализма

"Социалистическото българско радио (1944-1989)" представя историята на радиото в България през социализма чрез три изследователски кръга: документи от институционалния архив на медията, специализирана периодика и дълбочинни интервюта. Българското радио е..

публикувано на 01.11.22 в 08:15

Преподчинените медии или защо потребителят не иска да плаща

Изследването "Обществени нагласи към медиите и журналистиката" е проведено от агенция "Джи Кънсалтинг" в рамките на проекта "Медийната система и журналистическата култура в България". Проектът се реализира от ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий" и е финансиран..

публикувано на 30.10.22 в 09:49
Тайфур Хюсеин

Тайфур Хюсеин за новия закон за медиите в Турция

Какво иска да постигне турският президент Ердоган с новия Закон за медиите – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР Тайфур Хюсеин, журналист от "Obzornews.bg" "Всичко това, което се случва през последните години в..

публикувано на 24.10.22 в 10:00

Метастазите на конспиративните теории или как "кемтрейлс" изместиха "Мъдреците от Цион"

За кого са удобни конспиративните теории? Защо мистификациите намират радушен прием в обществото? Как изглежда човекът, който знае всичко? Какво представлява метаморфозата на конспирацията?  Цветелина Вътева , журналистката от сайта "Булевард България",..

публикувано на 24.10.22 в 08:35

Спас Иванов: Казват ни – винаги знайте чий е Крим

Какъв начин на "общуване" са кибератаките срещу институционални сайтове, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР Спас Иванов, специалист по киберсигурност. Кой кого и за какво предупреждава "В Русия масирани атаки..

публикувано на 22.10.22 в 09:15

Адв. Велислав Величков: ДПС си излъчиха председател на парламента

Избора на председател на 48-ия парламент коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Велислав Величков , експерт по конституционно право, председател на НГИ "Правосъдие за всеки". "Видях..

публикувано на 21.10.22 в 19:40