Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Доц. Йордан Ефтимов: Завладените от пропагандата не виждат истината

За изборите като война и войната като избор в медиите и в книгата "Преди да измият кръвта" на доц. Йордан Ефтимов, поет и преподавател в НБУ. (Разговор с продължение)  Йордан Ефтимов: В тази война много по-важен е колективният Путин..

публикувано на 10.04.23 в 09:25
Проф. Димитър Вацов

В момента българската демокрация е изправена пред сериозни рискове

Как дезинформацията и руската пропаганда повлияха на изборите в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Димитър Вацов , професор по философия в Департамента по философия и социология на Нов български университет. "Най-прекият..

публикувано на 09.04.23 в 10:00
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Ръстът на "Възраждане" е проблем, свързан с медиите

"Ти не си журналист" – защо политиците имат такова отношение към журналистите – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК и бивш председател на СЕМ. "Това е поведение на определени п олитически сили,..

публикувано на 08.04.23 в 12:50
Иво Инджов

Предизборната кампания като сгрешен модел на комуникация

Към 31 март – края на женския месец, както някои го наричат, в последния ден на предизборната кампания, в самия край на Великденските пости и в началото на пролетта, пейзажът у нас може би изглежда така: хора с развети руски знамена, които настояват да..

публикувано на 31.03.23 в 19:24

Може ли да бъде "пипната" историята

Книгата "Войната и мирът" е една много полезна и интересна книга. Неин автор е Иво Ников, дългогодишен  вестникар, специалист  в областта на предпечата, блогър и енциклопедист. Книгата е събрала в себе си статии, които той дълги години е публикувал във в...

публикувано на 29.03.23 в 08:30

Тарък Торос: В момента Турция е на ръба на диктатурата

Продължаваме да разказваме историите на журналисти, които живеят в изгнание, прогонени от режимите в родните им страни. Тарък Торос , преди да избяга от Турция до 2016 година, седем години е главен редактор на един от големите новинарски канали в..

публикувано на 13.03.23 в 09:05
Критиците на проекта за

Васил Данов: Проруските сили в Грузия скоро ще бъдат "изметени"

Само Законът за чуждестранните агенти ли заплашва днес Грузия? Паралелите между България и Грузия коментират в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" кап. I ранг о.р. Васил Данов – военен публицист, медиен анализатор, и Давид Кварацхелия. Давид..

публикувано на 12.03.23 в 08:25

Стефан Кръстев: SLAPP делата са добре премислена стратегия за сплашване

Документалната поредица на Антикорупционния фонд (АКФ) "Под прицел – три свободни пера“, в която разказват лични истории за SLAPP дела "стратегически дела срещу публично участие“ ,  как през такива дела се упражнява натиск върху журналисти в България от..

публикувано на 11.03.23 в 11:54
проф. Андреана Ефтимова (вляво) и Михайлина Павлова

Непредвидимият живот на думите

В "Мрежата" гостува  проф. Андреана Ефтимова от Факултета по журналистика и масова комуникация на СУ "Св. Климент Охридски". Тя води лекционни курсове по медиен език и стилове на писането, култура на писането и стилове в общуването в интернет, невербална..

публикувано на 06.03.23 в 09:00

Патриотизмът като мост към бъдещето

Какво означават българските ни национализми, комплексите и криворазбраният ни патриотизъм? Що за ценност е патриотизмът и как да защитим Отечеството си от разединение? Къде е обществото и защо гневът и недоволството облякоха народни носии и избраха да..

публикувано на 03.03.23 в 20:30