Покана за пътуване

неделя
от 17.00 до 18.00 часа


„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 17 до 18 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Една от най-красивите книжарници в света е в Буенос Айрес

Аржентинците са четяща нация! В автобусите и метрото пътниците не са забили поглед в мобилните си телефони, а в книги или списания. В ресторантите и кафенетата е прието да оставиш вестника си на масата – за следващия посетител. А в книжарниците никой не..

публикувано на 03.03.24 в 16:10

Арменски гозби с Мисис Европа 2023 Манита Вартан

Обичаме да се хвалим, че българките са най-красивите жени на света. Е, от началото на декември имаме поредното доказателство, че не грешим. Манита Вартан от Пловдив бе избрана за Мисис Европа. Освен с екзотична хубост, тя омагьоса журито в Истанбул и с..

публикувано на 29.02.24 в 08:25
Румен Златев

Военен разузнавач събра пътуванията си в "Семки от живота"

Някои пътешестват както дишат, други скитат по работа, трети пътуват навътре към себе си. Моят първи гост, Румен Златев, успява да съчетае и трите формули за пътуване в изпълнения си с приключения жизнен път и да ги събере в сборника с разкази "Семки от..

публикувано на 25.02.24 в 13:25

Казбата – старото, но туптящо сърце на град Алжир

Центърът на столицата на Алжир – Алже, както я наричат местните, прилича повече на типично френски град от 19 век с красивите си и изискани сгради, прави булеварди и отлично аранжирани паркове. Новите квартали по нищо не се отличават от българските с..

публикувано на 22.02.24 в 16:15

Как се пътува с цигулка за $17 милиона?

Цигуларят Чарли Сием, смятан за олицетворение на модерния изпълнител на 21 век, неотдавна изнесе концерт в зала "България". Роден е в Лондон в семейството на майка британка и баща норвежец, един от най-влиятелните собственици на корабостроителници...

публикувано на 19.02.24 в 08:35
Н.Пр. Йелена Филипович-Стоянов

Н.Пр. Йелена Филипович-Стоянов: Каньонът на река Тара в Черна гора е най-голям в Европа

Какво знаем за Черна гора? Че е най-западната православна държава в Европа. Че граничи с Босна и Херцеговина, Хърватска, Сърбия, Албания, а през Адриатическо море и с Италия. Прехвърляме през ума си градовете Подгорица, Котор, Будва… и май не се сещаме..

публикувано на 14.02.24 в 10:00
Залез в Сахара

При туарегите чай без пяна е кръвна обида

Град Джанет, сгушен в самото сърце на пустинята Сахара, е врата към мистичните пясъчни дюни и пейзажи, сякаш дошли от планетата Марс. Селището е магнит за любители на нестандартни приключения. Затова към югоизточен Алжир летят самолети с туристи от цял..

публикувано на 11.02.24 в 14:00

На йога в Мадагаскар

До мадагаскарските джунгли д-р Ана Пейкова е пътувала заради…йога ретрийт. Лекарката-пътешественичка нееднократно е гостувала в "Покана за пътуване" на само с разкази за екзотичните си приключения от Ямайка до Бразилия, ами и със съвети как да..

публикувано на 09.02.24 в 15:30
Риболовното пристанище Шъпу

В Китай се чудят какво да правят парите в брой

Неотдавна университетският преподавател от Китай Димитър Владиков разказа пред "Покана за пътуване" за посетените от него екзотични острови в разговор по месинджър. Той обаче се върна за малко в България и би било углавно престъпление да го пуснем да..

публикувано на 06.02.24 в 17:05

Бандерас, Хайек и Белучи поздравяват с "Хелоу, Бългерия!"

Наричат шеговито професионалния тандем на репортерката от Нова нюз Ивелина Кунчева и оператора Таси Асенов "Екип Холивуд". Те са се срещали с толкова много човешки, а не небесни звезди, че със сигурност са за завиждане. Ива е присъствала лично на 10..

публикувано на 02.02.24 в 13:05