Покана за пътуване

неделя
от 17.00 до 18.00 часа


„Покана за пътуване” е предаване за приключения! От 17 до 18 часа всяка неделя вечер по програма „Христо Ботев“ водещата Магдалена Гигова ще ви среща с интересни личности, с пътешественици, с неизвестни, но цветни люде, които правят живота ни по-шарен и ни подбуждат да тръгнем на път. Без значение накъде и по какъв начин – до незнайно българско кътче или далечна страна, с куфар в ръка или с копнеж в душата.
„Покана за пътуване” е предаване за мечтатели! Всяка седмица то ще ви отвежда до местенце в България, за което не сте чували, а може да оставите сърцето си там. В своята рубрика „50 важни за българите места извън страната” младите автори Светослав Марков и Теодор Борисов ще ви разкриват малко известни факти за свързани с нашата история обекти в странство. Няма да липсва и екзотика – от първо лице. Независимо дали ще „се запознаете” с орангутаните в Борнео или ще „ходите” в джунглите на Амазонка, дали гепард „ще ви целува ръка” или ще „отксубнете” косъм от опашката на слон за късмет – всички авантюри из далечни земи ще бъдат споделени от разказвачи, които наистина са били там и са ги преживяли лично.
А и самата водеща Магдалена Гигова ще се вклинява с някоя сочна история от пътешествията си из 86 държави.
Освен на сайта на БНР, можете да четете, видите и чуете още интересни приключения на страницата на предаването във Фейсбук – „Покана за пътуване” и на едноименния канал в youtube.

Екип на предаването: Магдалена Гигова, Весел Цанков, Ани Маринова, Албена Велева и Весела Цанкова

Публикации

Салатата на милионера – с Максим Бехар от Сейшелите до България

Максим Бехар, който е почетен генерален консул на Сейшелите, представи първата у нас книга с гозби от екзотичните острови. И не само. Гозбите са съчетани с любопитни истории. Разговарях с Максим за "Сейшелски рецепти и още за "Рая на Земята". Пред..

публикувано на 08.06.23 в 08:40

В Япония жените подаряват шоколади на… шефовете си

Японците са убедени, че да се съхрани хармонията е много по-важно от това да докажат правотата си или да получат изгода. Тъкмо това непривично за нас отношение към живота ни кара да изпитваме неутолимо любопитство към Страната на изгряващото слънце. С..

публикувано на 03.06.23 в 10:45
На автостоп из Грузия

Валентин Станков – шест месеца от България до Виетнам на автостоп

В "Покана за пътуване" по програма "Христо Ботев" на БНР: с две малки деца из половин Азия.  Валентин Станков е обречен да бъде пътешественик още с раждането си. Появил се е на белия свят на задната седалка на семейната кола някъде из Еленския..

публикувано на 31.05.23 в 12:05

Различната Патая – извън плажа и нощния живот

Българи повече от 20-ина години посещават Страната на усмивките. И доста често се връщат там. В съзнанието на повечето от тях Патая е курорт с две коренно противоположни превъплъщения. Разстоянието от столицата Банкок до крайбрежния град е 147 км по..

публикувано на 28.05.23 в 13:10

Самба в Рио извън карнавала

Да танцуваш на платформа в една от най-елитните школи по самба в Бразилия е приключение, което не се забравя цял живот. Е, засега в седалището им в Рио де Жанейро, но там научих, че ако си платиш за участие и костюм, можеш да минеш и на прочутия самбадром..

публикувано на 25.05.23 в 08:40

Инките принасяли в жертва деца

В Музея на андинските светилища перуанския град Арекипа сърцето ви се разкъсва пред почти съвършено запазената мумия на принесено в жертва младо момиче. Наричат я свойски "Хуанита", но никой не знае истинското ѝ име. Просто на 8 септември 1995 година..

публикувано на 21.05.23 в 12:35

"Вкусна" разходка из Италия и картини от вино

В "Покана за пътуване" говорим за храна и напитки с хора, които разбират и от двете. Те бяха основните фигури на майсторските класове на тема вино, зехтин и бира в София – Фабиана Ботан преподавател и мастер сомелиер във Италианската Фондация на сомелиерите..

публикувано на 14.05.23 в 12:35

С витлов самолет над загадъчните фигури на Наска в Перу

Мнозина не могат да забравят филма "Завръщане от бъдещето" на Ерих фон Деникен, преливащ от намеци за намеса на извънземна цивилизация в загадъчните фигури на Наска, които могат да се видят само от въздуха. Мистериозната пустиня се намира на 450 км..

публикувано на 07.05.23 в 13:05

Елена Такева: В Индия цветовете са два пъти по-ярки

Обичам в "Покана за пътуване" да каня хора, превърнали страстта си към пътешествия в професия. Елена Такева е една от тях. Тя странства по света по служба – сключва договори с хотели и чуждестранни агенции, пише програми за наши туроператори, но..

публикувано на 22.04.23 в 12:20

В Мексико Елена Пъневска плува в подземни пещери

Според сухата статистика повече от две хиляди българи посещават Мексико годишно. Много от тях се насочват към полуостров Юкатан, защото там откриват любимото си 3 в 1 – исторически забележителности, плаж и забавления. Ще спомена само древните пирамиди..

публикувано на 18.04.23 в 10:15