Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Чувствителната струна на емоцията и на страха

Защо дни преди да приключи съществуването си 48-ото Народно събрание бе отхвърлен законопроектът за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие? Как беше опорочен публичният дебат и защо от най-високата трибуна бяха изричани неистини и..

публикувано на 06.02.23 в 08:45
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Тезата, че всички са маскари, устройва само маскарите

Какво е компроматна война, защо виждаме атаки само срещу конкретни политически партии и политици и какво означава тази могъща атака на едните към конкретно – другите, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Весислава Танчева, комуникационен..

публикувано на 30.01.23 в 08:40
Джевхери Гювен

Джевхери Гювен: Въпреки заплахите ще продължавам работата си

Продължаваме с рубриката ни, в която разговаряме с журналисти в изгнание, бягащи от репресивните режими в страните си. Този път турският журналист Джевхери Гювен , който живее в Германия под полицейска охрана заради заплахи за живота му, коментира..

публикувано на 27.01.23 в 17:25
Маргарита Шурупова

Маргарита Шурупова: Руското общество се радикализира, а инакомислието демонстративно се потиска

Тази седмица се навършиха две години от залавянето и изпращането на Алексей Навални в руски затвор. На какво е символ Навални за свободно мислещите руснаци, какво се случва в руското общество – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"..

публикувано на 27.01.23 в 16:05
Гриша Атанасов и Михайлина Павлова

Без угризение. Историята на съветските тайни служби

"КГБ. Истинската история на съветските тайни служби" на френския журналист Бернар Льоконт вече може да се прочете на български език – един разказ за терор, пропаганда, дезинформация, вътрешен и външен шпионаж. Тайните служби – машината за контрол на..

публикувано на 23.01.23 в 08:50

Марио Русинов: Знаем със сигурност, че има купен и контролиран вот

Сдружение "Данни за добро“, Фондация "Общество.бг“ и Антикорупционният фонд (АКФ), заедно с десетки журналисти, медии, обществени лица и доброволци, обявиха тази седмица създаването на "Обединение за честни избори" (ОЧИ) – платформа, която има за цел..

публикувано на 17.01.23 в 11:50
Доц. Алексей Пампоров

Между универсалните ценности и бутафорията

Има ли ценностни промени в българското общество?  Поводите за такъв разговор са много, като между тях  са и резултатите от преброяването на населението през септември 2021 година, в което НСИ коментира че "вярата намалява сред населението". Обратно на..

публикувано на 16.01.23 в 14:25
Доц.  Жана Попова

Доц. Жана Попова: Не трябва да спираме да говорим публично

Натискът над медиите в България през случая на журналиста Борис Митов и сайта "Медиапул" коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Жана Попова, преподавател във ФЖМК: "От една страна, това е някаква благословия, едва ли не, към..

публикувано на 16.01.23 в 12:00

Владо Йончев: Твърде дълго ни управляват идиоти, които нямат представа как се управлява държава

Какъв е смисълът от протестите, срещу какво протестира българското общество, кои са тези, срещу които протестира и промени ли се нещо в последните 30 години у нас – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Владо Йончев , създател на "OFFNews"..

публикувано на 16.01.23 в 10:43
Илиян Василев

Илиян Василев: Силите на старото владеят статуквото и не позволяват промяна

Каква е връзката между събитията, процесите и политическите решения у нас през изтеклата година, коментира в "Мрежата“ по програма "Христо Ботев“ Илиян Василев, бивш посланик на България в Русия, създател на предаването "Алтернативата“. "Последствията..

публикувано на 30.12.22 в 17:20