Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Импровизацията е невъзможна без подготовка

Журналистът Джеки Бенадов събра в 316 страници най-доброто, което е създавал през годините – интервюта, пътеписи, импресии, очерци и нарече книгата си "Моята журналистическа картография". Синът на известния писател Хаим Бенадов и дългогодишен..

публикувано на 03.08.23 в 17:50

Марина Славкова: Без аргументи всяка тема може да бъде направена такава, че да разделя обществото

Защо е важно младите хора да знаят, за да бъдат граждански активни, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Марина Славкова от образователния портал "Царски Пищови", който има за цел да информира младата аудитория за различни аспекти от..

публикувано на 24.07.23 в 08:20
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Въпрос на национална сигурност е да се ограничава руската пропаганда

Какви са различните наративи на антиевропейската пропаганда, през какви лица и канали влизат в обществото ни и защо е опасна коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Благослав Михайлов от платформата "Стража", блогър със собствен канал..

публикувано на 21.07.23 в 16:10

Краси Туиг: Най-важно от всичко е обществените медии да са безпристрастни

Краси Туиг, която над 20 години е журналистка в Би Би Си, днес създателка и водеща на подкаста "Глобалният пъзел" в британската обществена медия, разказва в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" на БНР за предисторията на своя подкаст, както и за..

публикувано на 17.07.23 в 08:50

Няма логика учениците да са изолирани от събитията на деня

Фондация "Софийска платформа" има инициатива, която насърчава преподавателите да обсъждат войната в Украйна с учениците, както и създаде аудиовизуален проект "Виртуален свят" – личните истории на оцелелите от лагера в Белене оживяват с помощта на..

публикувано на 16.07.23 в 08:55

Калин Димитров: Проблемът не е толкова в пилона, а в хората, които застават зад тази идея

Събитията в България от идването на президента Володимир Зеленски у нас до срещата във Вилнюс коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Калин Димитров , военен консултант в Украйна. Настоява ли Украйна да води война "Ако приемем това,..

публикувано на 15.07.23 в 09:10
Лалка Димитрова

Шиканирането като практика и стил

Даже и  да не бъдат приети остро разкритикуваните предложения за промени в Закона за достъп до обществена информация (ЗДОИ), направени от депутати от ГЕРБ, самата идея, загнездена в нечии глави, е вече скандал. Сред предложенията са всеки, който иска..

публикувано на 11.07.23 в 09:05

Аритметиката в политиката или защо понякога 1+1=1

Каква бе символиката на посещението на президента Володимир Зеленски в София? Какъв урок бе даден на България? Дълбоките корени на дезинформацията и що е това "остра сила". Разговор в "Мрежата" с Велизар Шаламанов , бивш министър на отбраната и експерт..

публикувано на 08.07.23 в 10:43

Украинско спокойствие, имиджови щети за Русия и "пробити" български служби

Опита за преврат в Русия, ситуацията в Украйна, както и политическите сблъсъци в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Николай Стайков, разследващ журналист от АКФ, току-що завърнал се от Украйна. Украйна днес "Това, което..

публикувано на 03.07.23 в 09:00
адв. Велислав Велчев

Костадинов добре чете и копира нацистите от 30-те години в Германия

Има ли правно основание да се търси отговорност на "Възраждане" за действията и езика им на омраза – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" адв. Велислав Величков от Инициатива "Правосъдие за всеки". Език на омразата "Това е типичен..

публикувано на 01.07.23 в 08:55