Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Капка Тодорова: Болестта на България е, че никакво деяние няма последствия

Защо не трябва да се "окопейчваме" и как се противодейства на езика на омразата, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Капка Тодорова , кореспондент на "Клуб Z" в Берлин, по повод статията ѝ: "Хайде да не се окопейчваме". Какво е..

публикувано на 07.05.23 в 09:00
Веселин Стойнев

Веселин Стойнев: Имаме една абсолютно саморазголена в некадърността си прокуратура

Как гражданите могат да се ориентират кое е добро и кое лошо, кое истина и кое – неистина, ако следят дневния ред на медиите от изтеклата седмица, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев"  Веселин Стойнев , зам.-главен редактор на списание..

публикувано на 06.05.23 в 08:45
адв. Лора Георгиева, Михайлина Павлова и София Желева (от лява надясно)

За един пробит долар или каква е цената на свободното слово в България

Вече е факт докладът, който се явява първият опит за систематичен обзор и анализ на правната практика по стратегически дела срещу публично участие (SLAPP), насочени срещу журналисти и граждански активисти в България за периода 2000 г. – март 2023 г...

публикувано на 30.04.23 в 10:15
Край Бахмут, Източна Украйна, 4 февруари 2023 г.

Александър Разумний: Личните интереси остават доминиращи въпреки емпатията към Украйна

Ситуацията в Украйна и как се промени журналистиката там след началото на войната, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" украинският журналист Александър Разумний , от изданието "Днипро вечерни". "Въпреки че много от хората тук смятат,..

публикувано на 24.04.23 в 09:00
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Борисов играе покер, в който няма силна ръка, а има – как ще излъжеш опонента си

Каква е необходимостта от политически компромиси и "джентълменски" споразумения в кризисната комуникация, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Любомир Аламанов , комуникационен експерт. " Бойко Борисов бавно и постепенно се опитва да..

публикувано на 23.04.23 в 08:45
Илиян Василев

Илиян Василев: Тепърва предстоят трусове и противопоставяне

Какви послания отправя Владимир Путин на света с осъдителните присъди над журналисти и опозиционери с чуждо гражданство в Русия? Какъв е българският контекст, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Илиян Василев , бивш посланик на България..

публикувано на 22.04.23 в 08:35

Доц. Йордан Ефтимов: Завладените от пропагандата не виждат истината

За изборите като война и войната като избор в медиите и в книгата "Преди да измият кръвта" на доц. Йордан Ефтимов, поет и преподавател в НБУ. (Разговор с продължение)  Йордан Ефтимов: В тази война много по-важен е колективният Путин..

публикувано на 10.04.23 в 09:25
Проф. Димитър Вацов

В момента българската демокрация е изправена пред сериозни рискове

Как дезинформацията и руската пропаганда повлияха на изборите в България, коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Димитър Вацов , професор по философия в Департамента по философия и социология на Нов български университет. "Най-прекият..

публикувано на 09.04.23 в 10:00
Георги Лозанов

Доц. Георги Лозанов: Ръстът на "Възраждане" е проблем, свързан с медиите

"Ти не си журналист" – защо политиците имат такова отношение към журналистите – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" доц. Георги Лозанов , преподавател във ФЖМК и бивш председател на СЕМ. "Това е поведение на определени п олитически сили,..

публикувано на 08.04.23 в 12:50
Иво Инджов

Предизборната кампания като сгрешен модел на комуникация

Към 31 март – края на женския месец, както някои го наричат, в последния ден на предизборната кампания, в самия край на Великденските пости и в началото на пролетта, пейзажът у нас може би изглежда така: хора с развети руски знамена, които настояват да..

публикувано на 31.03.23 в 19:24