Мрежата

петък
от 15.10 до 16.30 часа


Публицистично медийно предаване, което има за цел да обхване събития от изминалата седмица. Обществено значими личности, блогъри, журналисти и представители на изкуството и науката имат свободна територия да коментират най-важните за тях новини - регионални и международни, предимно през журналистическия им прочит. В контекста на програма „Христо Ботев“ е отделено място на проблемите на съсловията в културните институции. Предаването коментира медийния език, политическото говорене, езика на омразата, културологичните промени в контекста на днешния ден.
Телефон на предаването: 02 9640970

Екип на предаването: Михайлина Павлова, Николета Атанасова,Таня Димова и Теодор Иванов.

Публикации

Още има за какво да питаме Сирака

През изминалата 2023 г. Българското национално радио отбеляза с поредица инициативи и събития 140 години от рождението на своя патрон Сирак Скитник и 80 години от смъртта му.  Годишната награда на БНР "Сирак Скитник", учредена през 2001 година, се..

публикувано на 26.01.24 в 17:00
Гон Сусана

Гон Сусана: "Хамас" откри война срещу човечеството

Сто дни се навършиха  от 7 октомври 2023 година, когато терористите на "Хамас" навлязоха на територията на Южен Израел и жестоко убиха повече от 1200 цивилни граждани. Ужасът от този ден отеква и до днес, когато все още е неизвестна съдбата на 130-те..

публикувано на 19.01.24 в 16:00
Калоян Константинов

Калоян Константинов: Повечето политици са хора без морал

Коя беше "вредната журналистика" в контекста на изтеклата година и ще променят ли името на конкурса за вредна журналистика "Златен Шиши" след "новото" лице на Делян Пеевски – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Калоян Константинов ,..

публикувано на 15.01.24 в 08:50
Евгений Кънев

Докато нямаме осъден политик от високите етажи на властта, преходът ще продължава

Какви са аргументите да има закон против дезинформацията, какъв е опитът на други европейски държави и защо преходът у нас все още не е свършил – коментира в "Мрежата" по програма "Христо Ботев" Евгений Кънев , икономист. "Аргументите за закон..

публикувано на 13.01.24 в 09:00
Албена Стаменова

Албена Стаменова: Когато човек има едно момче на фронта, целият фронт е негов

Езиците умират, когато изгубят носителите си. Когато престане да се говори и да се общува на тях. Един език може да изгуби носителите си чисто физически, когато те по някакви причини изчезнат." Така започва текстът "Спасеният език" на Албена Стаменова..

публикувано на 12.01.24 в 19:16

Не сме изморени, не сме обезверени. Живеем в Украйна и вярваме в победата

Миналата година в Киев бе представен документалният филм-разследване "Деца за Путин". Разследването е дело на електронното издание "The Kyiv Indеpendent" и по-конкретно на журналистката Олеся Бида и на режисьора Виталий Гавура. "The Kyiv Indеpendent" е..

публикувано на 10.01.24 в 11:05
Снимката е илюстративна

Властта обича да е фотошопната

Разследващи журналисти коментират изминалата година и работата си. В  "Мрежата" имат думата Лалка Димитрова от "Дарик- Бургас", носител на наградата "Червена линия – журналистиката срещу корупцията" на АКФ, Емилия Данкова, гл. редактор на "Севлиево..

публикувано на 08.01.24 в 10:51
 Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Хората искат промяна, друг е въпросът знаят ли каква точно

Каква беше изтеклата година, какво би си "помислил" един изкуствен интелект, ако трябва да оцени България и света през 2023 в контекста на "халюцинация" – думата на годината според Оксфордския речник? Какво е геополитически цинизъм в контекста на..

публикувано на 30.12.23 в 10:00
Николай Драгиев

Николай Драгиев: Спортът се превърна в една от най-конвертируемите стоки

Как политиката влиза в спорта, има ли позволени символи на и политически каузи, които спортистите да могат свободно да подкрепят, особено в контекста на войната в Украйна. Трябва ли да бъде забранено участието на руски спортисти на олимпийските игри..

публикувано на 29.12.23 в 15:40

Кин Стоянов: Редакционната независимост позволява саморегулиране

Ръководството на БНР сметна за недопустими и категорично отхвърли опитите за намеса в редакционната политика на медията.  Случаят с неизлъченото интервю на извънредния и пълномощен посланик на Руската федерация Н.Пр. г-жа Елеонора Митрофанова не трябва..

публикувано на 22.12.23 в 18:10