Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Тоскография" в Пловдивския театър

"Тоскография" е последното премиерно заглавие на Пловдивския драматичен театър. Моноспектакълът на актьора Петър Тосков е написан специално за него от колегата му Алексей Кожухаров, който е и режисьор на постановката. Жанрът, макар и да наподобава най-добрите образци на стендъп комедията, се прави за първи път в българския театър.

 Биографията на Петър Тосков е разказана от  неговото раждане през 1955г. до 2015г. Разказана с фина самоирония, малко носталгия и много екшън артистично-музикално-еротична биография на Петър Тосков, макар че не всички истории са биографични. Историята на създаването  на представлението е любопитна. 

Началото  е замислено като приятелско парти за отбелязването на 60-годишнината на актьора, на което той да изпълни  над 20-те песни, композирани от него. Постепенно се включват, отначало приятелски, все повече хора от театъра, влизат и сценографа Петър Митев, с костюмите са заема Наталия Кожухарова и накрая се получава професионално представление, „ най-пловдивското, в което учасктва целия театър“, по думите на директора на Драмата Кръстю Кръстев.

 И тъй като и двамата са творци с много призвания, ролята им в създаването на спектакъла не свършва с писането и актьорстването - постановката и видеодизайнът са дело на Алексей Кожухаров, а музиката е, разбира се, на Петър Тосков. От песните остават няколко, а някои от историите са художествено въображение, но всичко предизвиква много смях и възклицаия „наистина ли това се е случило??“.  Между действителните е забраната  у нас на Бийтълс, 10 ноември 98-ма година, някои еротични истории,  любовта към музиката.  

На първата премиерна дата залата беше препълнена. Предстои втората премиера на 17 декември. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна