Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Художникът Диана Симеонова: Мислещият човек намира алтернатива на коледния кич

Коледният кич има много проявления. Той не е само българско явление. Той е тотален и повсеместен. Това каза в предаването „Преди всички“ художникът Диана Симеонова от Керамична къща „Еребус“ в Пловдив:

Коледата е тотално комерсиализирана като цяло и така или иначе трябва да живеем с това. Трябва да го приемем. Живеем в свят, който превръща всяко нещо в продукт, така че човек по-скоро трябва да търси алтернатива на кича и преживяването на Коледа.

Мислещият човек може да намери алтернативата там, където има изкуство в какъвто и да е вид. Там, където има нещо лично, продукт на личен труд, а не манифактура. Защото това, което те залива отвсякъде, ако се гмурнеш в него, с теб е свършено.

Има и красиви, и достъпни алтернативи в коледната украса, убедена е художничката.

Българското общество като цяло се движи в една европейска и световна тенденция по празниците да се организират събития, свързани с ръчния труд и ръчно приготвената храна, каза още Диана Симеонова:

Има изключително много базари, за да може човек, докато върви по улицата да забележи, че има алтернатива на онова, което може да се намери в магазините за един лев. Тези базари дават възможност и на хора като мен да излязат от малките си ателиета.

Още за дейността на Керамична къща "Еребус"- в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна