Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пурпурният остров" по Булгаков кореспондира със съвременната ситуация

Снимка: Държавен куклен театър - Варна

Режисьорът Теди Москов постави спектакъла за възрастни „Пурпурният остров“ от Михаил Булгаков на сцената на Варненския куклен театър. Според него пиесата звучи съвременно, а напипването на аналогията с днешната политическа ситуация около бежанската криза и положението на театрите е принос на автора и текста, не толкова режисьорско откритие:

Тоз нюх към ситуацията в Европа е на Булгаков, а пиесата е писана през 1927-ма година. Става дума за това как на един остров червени туземци взимат властта от бели арапи, които търсят политическо убежище във Франция и Англия. Това напипва днешната ситуация по някакъв начин, но аз искам да направя пиесата от две-три години, много преди случващото се днес.

"Пурпурният остров" е обявена за алегория на революцията, някои действащи лица са шаржове на реални персонажи от октомврийската революция, гражданската война, буржоазната революция в Русия, разказа още Теди Москов. По думите му обаче всичко това е на заден план и са премахнати понятия, които днешните млади хора не разбират.

Обещал съм задълго да не правя театър и това ще бъде така, освен ако не възстановя спектакъла „Мармалад“ в зала „Азарян“ на НДК, сподели още режисьорът пред "Хоризонт".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна