Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Броени часове остават до Новата 2016 година

| обновено на 31.12.15 в 16:56

С традиционния празничен концерт ще посрещнат столичани Нова година на площад "Княз Александър Батенберг". На сцената ще се появят БТР, Михаел Филева, Дивна и Прея, а така също Бобо, Печенката и Венци. В първите минути на 2016 година хорото в София ще поведе Нелина.

В Пловдив новогодишната програма ще започне в 22 часа, на  площада пред общината, с концерт на рок група "Кикимора" на Николо Коцев, вокалист ще е норвежецът Йорн Ланде. В последните минути на тази година, на сцената ще излязат танцьорите от фолклорния  ансамбъл „Тракия“. 

Варна посреща новата 2016 година с концерт на площад "Независимост", който започва в 23 ч. и ще продължи до 3 часа на 1 януари. Празничната програма е с участието на Графа, Криско и група „Мастило“, Силвия Кацарова, българското оперно трио „Сопрано“, духов оркестър „Север“ и с участието на група „Тутурутка“. Безплатно, автобуси ще превозват варненци и гостите на града по маршрутите на обществения транспорт.

Баница с късмети за хиляда души, пържоли, вино, бира и сладкиши са предоставили спонсори за празничната почерпка на жителите и гостите на Велико Търново,които ще посрещнат Новата година на открито. Празничният концерт започва в 23.00 часа пред Общината, а при настъпването на 2016-а година ще се извие Дунавско хоро и фойерверки ще озарят небето. Руслан Мъйнов ще пее и играе в Гранд хотел „Янтра".

Във Велико Търново тържествата за посрещане на новата година на площадите започват в самото начало на 20-ти век, припомни Катя Митова от Регионалния исторически музей:

Духовият оркестър е давал началото на тържествата - отбелязвало се е посрещането на Новата година по един начин, какъвто не е по-различен от днес. Някои от кметовете са отпускали печени прасенца, раздавали са се мръвки месо, вино в бъчви се е леело по площада и всеки е имал право да се почерпи. Фойрверките също са били известни тогава, като така са ознаменували идването на Новата година като винаги търновци са били с едно великолепно настроение и с пълната увереност, че следващата година ще бъде по-добра от предходната.

В Ямбол новогодишната програма ще започне в 23 часа и 15 минути на площада пред сградата на общината с изпълнения на Ямболския духов оркестър. Минути преди полунощ, кметът Георги Славов ще отправи своето новогодишно приветствие. След празничните илюминации, програмата ще продължи с изпълнения на оркестър "Пловдив". 

В 23.00 часа на площа "България" - Амфитеатъра започва Новогодишната програма в Смолян с участието на Ана-Мария и оркестър, фолклорната група "Родопски извор" със солисти Севда Симеонова и гайдарите Атанас Тодоров и Георги Кисьов, трио "Шемет" и Веселина Бабаджанкова. 

Разградчани ще посрещнат 2016-та на традиционното тържество на площад "Независимост" малко след полунощ. В празничната програма ще участва Капанският ансамбъл. 

И в центъра на Враца общината организира тържество. За доброто настроение са предвидени изпълнения на духов оркестър и ансамбъл за популярни народни песни, както и празнични илюминации. От години в града има неформална традиция към полунощ много хора да се качват към планината край града до местността "Хижата".


Община Сливен организира общоградско веселие на откритожителите на града, което се нарича "Заедно в Новогодишната нощ" за посрещане на 2016-та година.Новогодишният празник ще започне в 23 часа на площада пред сливенското кметство, като за настроението на сливенци ще се грижат представителната Танцова формация на сливенския ансамбъл за народни песни и танци и фолклорният оркестър "Хаджии" с ръководител господин Рахнев. Настъпването на новата 2016 година ще бъде ознаменувано с празнични илюминации, а по традиция и кметът на Сливен ще вдигне наздравица за здраве и берекет.Сутринта на 1-ви януари 2016-та година в катедралния храм "Свети Димитър" ще бъде отслужена Василиева Света литургия и празничен новогодишен молебен за здравето и добруването на жителите на града.



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна