Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фестивалът на маскарадните игри в Перник става на 50 години

Снимка: БГНЕС

Международният фестивал на маскарадните игри „Сурва“ в Перник е уникален, каза в предаването „Нощен хоризонт“ етнографът Цветана Манова. Тази година се отбелязват 50 години от създаването му. Тазгодишното издание е 25-то, като след 2008-ма година той се провежда ежегодно.

През 1966-та година фестивалът стъпва на жива традиция, това не е измислен фестивал като много други по света, разказа Цветана Манова и допълни, че при създаването на фестивала идейният проект включва в него участието на всички маскарадни групи от целия регион, но след това се разширява и в него влизат групи от цяла България. С настъпването на модерното време, фестивалът е поощрил съживяването на традицията във всички селища, където тя е била застрашена, подчерта етнографът:

Раждайки се, фестивалът поощри маскарадната традиция, защото по това време индустриалното общество в цяла Европа напредва, а когато индустриалното общество се развива, традиционната култура започва да отстъпва.

СнимкаИ до днес на "Сурва" идват всички групи от селищата, в които маскарадните игри са живи, а тази година има заявки за участие от  всички балкански държави, каза още пред "Хоризонт" Цветана Манова.

До участие във фестивала се допускат вече и детски групи, въпреки първоначалния статут, който не включва децата в този формат. Включването на децата според Цветана Манова дава една сигурност, че фестивалът ще оцелее.

Самите групи предпочитат фестивалът да има състезателен, а не само увеселителен характер, уточни още тя.

Повече за традицията на фестивала - в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна