Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Излиза „Загадката на катакомбите“ на Том Егеланд

Снимка: ИК "Персей"


„Загадката на катакомбите“ на Том Егеланд е новата му книга.

Том Егеланд създава образа на 14-годишния Роберт, който разгадава загадки, свързани с историята, с археологията. Майка му е археолог, но той понякога се справя по-добре от нея, разказа в интервю за „Хоризонт до обед“ Пламен Тотев от издателска къща „Персей“.

Роберт присъства заедно с майка си на сензационно откритие в Боргунд, Норвегия - гробницата на викингски вожд. Сред откритията там е необичаен триъгълен накит.

На подобен накит Роберт се натъква дълбоко под улиците на Рим, в мрачни антични катакомби. Той открива загадъчни символи, издълбани върху стените преди векове. И тъй като възрастните (майка му и италианските ѝ колеги) не споделят толкова ентусиазма му, момчето влиза само дълбоко в новооткритите римски катакомби. Но се загубва и се опитва да намери изход - нагоре и навън. Ала всички коридори си приличат, заринати с черепи и тайнствени символи. Неочаквано Роберт забелязва пресни следи от стъпки. Но те не са неговите. Оказва се, че е странен монах, който също дири нещо там и изглежда опасен...

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени