Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Владимир Чуков: Турция разкри много фронтове

Снимка: БГНЕС

Турция разкри много фронтове. И ако фронтът срещу ПКК беше традиционен, то от миналата година Турция откровено влезе в битка с Ислямска държава, която от северна Сирия беше пренесена в южна Турция. Симптоматично е, че тази линия беше качена още по на север – в Истанбул.Това каза в ефира на "Хоризонт" арабистът проф. Владимир Чуков в коментар за неотдавнашния атентат в Истанбул.

Според проф. Чуков, атентатите в Индонезия носят параметрите на парижките:

Те са почти като копие, като клонинг на онова, което видяхме в центъра на Европа.

На въпрос за борбата с "Ислямска държава" оттук нататък, Владимир Чуков посочи, че тревога будят последните проучвания на общественото мнение в териториите, засегнати от дейността на ИД:

Социологическите проучвания на трите местни общества – сирийското, иракското и турското по отношение на ИД показват, че изкореняването й ще бъде изключително трудно. Между 2 и 4% от анкетираните в Турция са твърди привърженици на ИД, докато в нейната периферия - около 7-8 процента от турските граждани не смятат, че ИД е терористична организация.

Чуков подчерта, че битката може да бъде спечелена военно, но социално и политически много трудно тези хора могат да бъдат убедени да се върнат към една формула, различна от тази, която им предлага "Ислямска държава". 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна