Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Гризли" - малката каменна църква на Деян Енев

Снимка: www.helikon.bg

Сборникът с разкази "Гризли" е последната книга на Деян Енев.

„Гризли“ е заглавието на един от разказите в книгата. Това е разказ, който на мен доста ми харесва, затова и кръстих книгата с това заглави, сподели Деян Енев в предаването „Преди всички“.

Тази книга е един поклон към добрите читатели, към читателите, които четат добри книги, казва той.

По-скоро това обяснение, което съм дал за по-силни и по-слаби разкази е по-скоро тест за мен докъде съм стигнал аз в разбирането си разказа. Вътре има разкази, изградени по законите на жанра, но има и разкази, които съдържат онова, което според мен трябва да носи добрият разказ, но без опаковката, без конструкцията, което също е доста любопитно. Тези разкази са като една оголена тъкан, като живо месо, смята Деян Енев.

Искам тази книга да се възприема като една малка каменна църква, казва авторът:

Имах такова желание, вътре в тази книга, в разказите да се говори за онова, което изчезва, за онова, което с течение на времето се загубва, а не трябва да се изгуби, защото то съдържа сърцето на нашия живот. То е онова, което ни кара да живеем, в крайна сметка. Ако искаме да назовем това сърце с една дума, това е думата истина.

17-тата книга на българския писател ще бъде представена официално в книжарница „Хеликон“ срещу Руската църква на 20-ти януари.

Цялото интервю с Деян Енев можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени