Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредицата "Християнско кино" продължава и през 2016-а година


Поредицата "Християнско кино" за 2016-а година стартира утре с прожекция в ателие - книжарница "Къща за птици". Тя ще бъде придружена с дискусия. Събитието се организира от „Православна младеж“.

Първият филм, който ще бъде прожектиран, е индийският филм "Животът на Пи", който разказва за премеждията на едно момче през целия му живот.

Тази инициатива е по идея, която взехме от Православната църква в Томск. Те си имат партньорство с киносалони и всеки втори четвъртък се прожектира филм, след който има дискусия със свещеника, в която участва всички хора, каза в предаването "Преди всички" Емил Николов.

Той посочи, че в България копират същия модел. Ще бъдат показвани игрални филми, защото, по думите му, това грабва интереса на зрителя:

И съвременни и по-стари филми, в които се засяга темата за бог или за ценности, за семейството и взаимоотношенията. След като приключи филма ще правим дискусия, било то с преподавател от Богословския факултет или със свещеник, както ще бъде утре с  отец Сава Кокудев.

Филмите се подбират така, че да докоснат хората, да събудят дискусии, допълва Владислав Трифонов:

В една такава неформална обстановка, каквато е киното, се засягат дълбоки теми като покаянието, греха, агресията. Това е актуално и би помогнало на младите хора как да реагират в дадена ситуация спрямо християнския мироглед.

Филмите от поредицата "Християнско кино" ще бъдат прожектирани всяка трета събота от месеца от 14 часа в книжарница "Къща за птици".

Подробности можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна