Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Състояние на общинското здравеопазване в София

Дванайсто ДКЦ в София с електроенцефалограф

Снимка: БГНЕС

На територията на София има общо 21 Диагностико-консултативни центрове. Някои от тях работят добре, но други работят на загуба.

Работим по оценка на всяко ДКЦ отделно, защото всяко си има своя специфика – било районът, където се намира, или дейността, която извършва. За всяко набелязваме какви мерки можем да предприемем, как да помогнем на управителите да подобрят дейността и където е възможно, и материалната база, каза в интервю за "Хоризонт до обед" заместник-кметът Дончо Барбалов.

Едно от добре работещите ДКЦ е 12-о, в жк. "Люлин", където миналата седмица беше представен нов апарат, с помощта на който ще могат да се извършват извънболнични прегледи на деца с епилепсия и на възрастни пациенти. На откриването присъства и кметът Йорданка Фандъкова:

Ключовият момент е наистина в управлението, защото 12-о ДКЦ е един модел.

Новият електроенцефалограф е закупен със собствени средства и е нова дейност в нашето ДЦК. Ние сме единственото ДКЦ в София, което прави такива изследвания на деца, защото до този момент такива изследвания се правеха само в болниците, и то детските болници, каза управителят на 12-о ДКЦ д-р Василев.

Апаратурата дава информация, на първо място, за различните епилептични синдроми, но ние ги използваме също така и при главоболия, при постинсултни състояния, при дегенеративни заболявания при по-възрастните пациенти. При дечицата, вече съгласно съзряването на централната нервна система, дава своята информация, в помощ за диагностициране на някои малформации, смущения в развитието на централната нервна система, поясни неврологът д-р Николай Кирилов.

Подробности може да чуете от интервютата на Евелина Стоянова с управителя на 12-о ДКЦ д-р Василев и с невролога д-р Николай Кирилов. В звуковия файл може да чуете и интервю с Дончо Барбалов за това как работят общинските здравни заведения.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна