Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще оцелеят ли културните институти или ще се превърнат в открити сцени?

Снимка: архив

Осем културни института са застрашени от закриване. ДМТ „Константин Кисимов“ – Велико Търново, ДТ „Никола Вапцаров“ – Благоевград, Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“ – Смолян, ТМЦ „Димитър Димов“ – Кърджали и ДКТ Враца, както и столичната оперета, Операта в Стара Загора и ансамбъл „Филип Кутев“, могат да се превърнат просто в открити сцени след три месеца. Даден им е срок от три месеца, за да докажат, че могат да си пълнят салоните и да печелят пари, иначе ще бъдат закрити.

Заместник-министърът на културата Боил Банов заяви на среща с ръководството на Българската музикална асоциация, че Държавният фолклорен ансамбъл „Филип Кутев“ няма да бъде превърнат в открита сцена, защото това би означавало край са ансамбъла, каза в „Хоризонт до обед“ Елена Кутева – ръководител на и ансамбъл „Филип Кутев“.

Оздравителната програма  обаче, която ние трябва да приготвим, остава в сила. Сега работим по този план, който е част от плана ни за работа през тази година. Това, разбира се, е обнадеждаващо, но основните правила остават такива, каквито са озаконени, т.е. методиката на делегираните бюджети, съответно субсидирането на база на левче от продаден билет.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна